Doorlopend

Het Wonder van Delfts Blauw

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een van ’s werelds mooiste en grootste collecties Delfts blauw. Delfts aardewerk is niet alleen een prachtig ambachtelijk product en toonbeeld van Hollands welvaren in de Gouden Eeuw, maar ook inspiratie voor hedendaags design. In de tentoonstelling Het wonder van Delfts Blauw in de Stijlkamers van het Gemeentemuseum ontdekt u de schoonheid en de fascinerende verhalen achter dit wereldberoemde culturele erfgoed.

In de bonte verzameling toegepaste kunst van het Gemeentemuseum neemt Delfts blauw een prominente plaats in. Het wonder van Delfts Blauw toont de veelzijdigheid van dit oer-Hollandse product, toen en nu. Van typisch blauwwit tot fonkelend rood, hagelwit en zelfs Delfts zwart; van 17e-eeuwse bloemenvazen voor de allerrijksten tot eigentijdse tulpenvazen van Nederlandse ontwerpers als Hella Jongerius  en Wieki Somers. Het wonder van Delfts Blauw dompelt u onder in de schoonheid van dit rijke product.

Delfts aardewerk is het toonbeeld van Hollands welvaren in de Gouden Eeuw

Het beste alternatief voor porselein

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) liet Nederland vanaf het begin van de 17e eeuw kennismaken met oosters porselein. De glans, de prachtige decoraties en de exotische vormen spraken tot de verbeelding, maar alleen welgestelde burgers konden zich veroorloven om de Chinese producten aan te schaffen. Al snel bracht de Delftse aardewerkindustrie daarom een goedkoper alternatief op de markt: Hollants porceleyn.

Grootste verschil: Hollants porceleyn is eigenlijk geen porselein. Daarvoor is namelijk de kleisoort kaolien nodig, en dat is er in Nederland niet. Delftse plateelbakkerijen zoals De Porceleyne Fles maakten daarom imitatie-porselein van Hollandse klei. Ze streefden ernaar het Chinese product zo dicht mogelijk te benaderen. En met succes, want hun verfijnde, luxueus uitgevoerde aardewerken product werd wereldwijd gezien als het beste alternatief voor het echte (export)porselein. De Delftse plateelbakkerijen werden zo het IKEA van de Gouden Eeuw en hadden een enorme impact op de Hollandse wooncultuur. Het wonder van Delfts Blauw toont hoe deze industrie door de eeuwen heen een rol heeft gespeeld en nog altijd van invloed is op onze interieurs.

Een vaas voor de prinses

Naast vele unieke objecten is er ook een serie prenten te zien van de internationaal bekende en veelbekroonde illustratoren Ingrid en Dieter Schubert. Zij maakten speciaal voor het Gemeentemuseum en Uitgeverij Leopold het kinderkunstboek Een vaas voor de prinses. Het verhaal gaat over twee bevriende muizen, stadsmuis Titus en de Chinese muis Lin, die terechtkomen in een Delftse plateelbakkerij. Bewonder de originele illustraties met eigen ogen en laat uw (klein)kinderen kennis maken met een schitterende stukje cultureel erfgoed!

Ontdek hoe dit Hollandse icoon ook een product is van een globaliserende wereld

Willem III en Mary II

Dit sierlijke stel figuren is rond 1690 vervaardigd in De Grieksche A, een van de beroemdste plateelbakkerijen van Delft en hofleverancier voor de Haagse stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary Stuart (later koningin Mary II). Wereldwijd is dit tot op heden het enige bekende paar hoffiguren van Delfts aardewerk, en het is dan ook zeer aannemelijk dat de figuren Willem en Mary zelf verbeelden. Na veertig jaar in privécollecties van elkaar gescheiden te zijn geweest, is dit koninklijke echtpaar in 2014 herenigd. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft de unieke bloemenhouders begin 2015 verworven ter verrijking van de Collectie Nederland, dankzij de genereuze steun van de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, het Hendrik Muller Fonds en de Vrienden van het museum.

Tickets kopen