Vakantietijd

Hoewel Piet Mondriaan zijn schilderkunst uiterst serieus neemt, doet het hem goed om er af en toe even tussen uit te gaan. ’s Avonds, om een dansje te wagen in een jazz bar, of om voor een paar dagen weg van huis te gaan. Zo’n uitstapje levert altijd weer nieuwe inspiratie en inzichten op. Nu de zomer echt is losgebarsten, is er op deze Mondriaan Maandag aandacht voor de favoriete vakantiebestemmingen van Mondriaan.

  • Deze Zeeuwse badplaats staat met stip op 1. Vanaf 1908 gaat Mondriaan, net als veel andere kunstenaars, hier in de zomer regelmatig heen. Hij voelt zich er vrij van tradities, vrij om te experimenteren met nieuwe vormen en een heel nieuw en fel kleurgebruik. Wegens de enorme toestroom van toeristen in de zomer, verschijnt tijdens het zomerseizoen het blaadje Domburgs Badnieuws. Hierin wordt wekelijks melding gemaakt wie er arriveert en waar deze verblijft.

     

  • Mondriaan spendeert de zomer van 1900 met de familie van Hannah Harris Crabb in Cornwall, Engeland. Net al een groepje andere dames, neemt Crabb tekenles bij Mondriaan in Amsterdam, voor hem een fijne bijverdienste. In Cornwall zwemt Mondriaan te ver de zee in, waardoor hij longontsteking oploopt. Als hij terugkomt in Nederland, verblijft hij bij zijn familie in Winterswijk om beter te worden, voordat hij weer naar Amsterdam terugkeert.

  • In augustus en september 1903 maakt Mondriaan met zijn vrienden Simon Maris en Frits Bodenheim een reis naar Frankrijk en Spanje. Ze doen onder meer Bordeaux en Bilbao aan. In die laatste plaats brengen ze ook een bezoek aan de stierenvechtersarena.

  • Om nieuwe dingen te ontdekken is het niet altijd nodig op ver van huis te gaan.  Zo bezoekt Mondriaan in juli 1928 een bijzonder architectonisch ontwerp in een buitenwijk van Parijs: de Villa Stein-de Monzie. Le Corbusier ontwerpt deze villa in 1926 in opdracht van de Minister van Cultuur, Mr. Stein de Monzie – met wie Mondriaan hier op de foto staat.