23 juni 2007 t/m 14 oktober 2007

Volmaakt Verchroomd

D3 en het avant-garde meubel

Persbeeld tentoonstelling Volmaakt Verchroomd

De tentoonstelling

De tentoonstelling Volmaakt Verchroomd  geeft een prachtig overzicht van het Nederlandse interieur uit de jaren dertig van de vorige eeuw. De nadruk ligt hierbij op het stalenbuismeubilair van de Rotterdamse fabriek d3. Belangrijke ontwerpers als Paul Schuitema en Cor Alons hebben op innovatieve wijze gezicht gegeven aan het nieuwe materiaal dat de stalenbuis in die jaren was. Van Gerrit Rietveld is zelfs een prototype van een ligbed bij d3 uitgevoerd.
In Volmaakt Verchroomd worden de ontwerpen van d3 gerelateerd  aan het interieur van die jaren. Zo is er een zaal gewijd aan de vele varianten die het stalenbuismeubel in Nederland heeft gekend, zoals de beugelstoel van Gerrit Rietveld (1888-1964) die ooit aan de bekende kunstenares Charley Toorop heeft behoord. Om te laten zien dat het stalenbuisinterieur toen als zeer vernieuwend werd ervaren, wordt dit vergeleken met enkele andere interieurs uit die tijd. Er is bijvoorbeeld een interieur in Haagse stijl van Frits Spanjaard (1889-1978) te zien en een interieur in de stijl van de Franse art deco van J.F.A. Semey (1891 – 1973).

D3

Centraal staat de Meubelfabriek d3 (circa 1932 – 1935) die in haar korte bestaan een indrukwekkend aantal stalen buismeubelen heeft voortgebracht. De belangrijkste vormgever van d3 is Paul Schuitema (1897-1973) geweest. In zijn ontwerpen koppelde Schuitema eenvoud aan comfort. Omdat hij wilde dat een groot publiek van zijn meubels kon genieten, liet hij zijn ontwerpen in serie vervaardigen. Dit stelde hem tevens in staat zijn modellen te perfectioneren. Zijn stalenbuis meubelen zijn dan ook artistieke hoogstandjes. Een voorbeeld hiervan is zijn bekende fauteuil van verchroomd metaal uit circa 1935 waarvan de vormgeving doet denken aan een vervormde paperclip.
Andere belangrijke ontwerpers van d3 waren de Haagse ‘binnenarchitect’ Cor Alons (1892-1967) en de industrieel vormgever Arie Verbeek (1893-1970), terwijl naar ontwerp van Gerrit Rietveld het prototype van een bed is uitgevoerd.

Dutch Originals

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling heeft Dutch Originals een aantal ontwerpen van Paul Schuitema opnieuw in productie genomen. Deze remakes zullen eveneens te zien zijn en kunnen zelfs worden uitgeprobeerd. In de tentoonstelling is verder te ervaren hoe kritisch het stalenbuismeubel in de jaren dertig werd ontvangen. Zo is er een spotprent bekend, waarop een stalenbuisstoel uitmondt in een trompet. Dutch Originals is erin geslaagd dit ontwerp speciaal voor Volmaakt Verchroomd  driedimensionaal uit te voeren.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Volmaakt Verchroomd, D3 en het avantgarde-meubel in Nederland (Nai-Publishers, € 34,95).

Afbeelding verwijderd.

Tickets kopen