08 mei 2004 t/m 28 november 2004

Van Chanel tot Punk: mode in de 20e eeuw

Persbeeld tentoonstelling Van Chanel tot Punk: mode in de 20e eeuw

In de Modegalerij van het Gemeentemuseum Den Haag zijn deze zomer topstukken uit de 20e eeuw te zien. De presentatie, met werk uit de kostuumcollectie van het museum, belicht in hoogtepunten de belangrijkste ontwikkelingen van de vorige eeuw. Toonaangevende ontwerpers als Coco Chanel, André Courrèges, Christian Dior, Cristobal Balenciaga, Jean-Paul Gaultier, Issey Myake, Yohji Yamamoto en Dries van Noten staan opgesteld met vernieuwende creaties die het modebeeld bepaalden.

De vroegste japon in de opstelling dateert uit 1901 en werd gedragen door een hofdame in de bruidsstoet van prinses Wilhelmina. Het is een prachtige japon van zijde en Brussels kant: een droom in roze en wit. In dezelfde vitrine zijn sprookjesachtige baljurken uit de jaren ’50 te zien: een creatie van Cristobal Balenciaga (1957) en een witte baljurk naar een ontwerp van Christian Dior (ca. 1958). Een spectaculaire creatie van Jean-Paul Gaultier uit 2001 toont aan dat ook in de 21e eeuw op vernieuwende wijze gebruik wordt gemaakt van oude modesilhouetten. De toepassing van zwart net in de overjurk is bovendien een invloed van punkkleding, zoals vaker in het werk van Gaultier, het enfant terrible van de Franse modewereld. Andere herkenbare modebeelden zijn de minijurk van André Courrèges uit 1965 en twee in Nederland gedragen punk outfits uit de jaren tachtig. Een moderne dandy van Alexander van Slobbe uit 1984 geeft weer een ander beeld van de tijd. Ook zijn er ontwerpen voor mannenmode door Yohji Yamamoto, Dries van Noten en Aziz, uit de laatste decennia van de twintigste eeuw.

Naast de eerder genoemde internationale ontwerpers is er ook werk te zien van onder anderen Emanuel Ungaro, Emilio Pucci, Yoshiki Hishinuma, Eva Fialovà en Karl Lagerfeld voor Chanel. Ook de Nederlanders zijn ruim vertegenwoordigd: Frank Govers, Fong Leng, Max Heymans, Dick Holthaus, Maarten van Dreven, Frans Molenaar, People of the Labyrinth en de Haagse couturier Frans Hoogendoorn. Als opmaat naar de 21e eeuw zijn er enkele zeer recente ontwerpen van jong talent als Mada van Gaans, Jan Taminiau, Berhard Wilhelm en Atsuro Tayama te zien. Verder is er een vitrine gewijd aan de invloed van de kunst en kunstnijverheid op de mode, zichtbaar in een kopie naar de Mondriaanjurken van Yves Saint Laurent, een pak van Mart Visser geïnspireerd op de ‘dripping’-schilderijen van Jackson Pollock en een jurk van Frank Govers, met invloeden van Delfts aardewerk.

Tickets kopen