24 mei 2008 t/m 28 september 2008

Sandro Chia

Persbeeld tentoonstelling Sandro Chia

Vanaf het einde van de jaren zeventig van de vorige eeuw is Sandro Chia één van de meest toonaangevende hedendaagse schilders van Italië. Zijn carrière begon hij als spilfiguur in de transavanguardia, de Italiaanse neo-expressionisten die terugkeerden naar kunst waarin vorm en kleur centraal stonden. Het Gemeentemuseum Den Haag is verheugd Chia’s eerste Nederlandse museumsolo sinds 1983 te mogen presenteren. In de Projectenzaal zijn schilderijen te zien uit zijn meest recente serie, waarop hij de zwervers en bedelaars weergeeft die de buitenwijken van Rome bevolken.

Chia schildert zoals hij de dingen in werkelijkheid ziet, maar ook zoals hij ze zich weet te herinneren. Zijn meest recente serie werken lijkt sterk beïnvloed te zijn door de herinnering aan de Bamboccianti, een flamboyante groep Nederlandse en Vlaamse kunstenaars die zich in de hoogtijdagen van de Barok niet bepaald specialiseerden in het weergeven van het goede en goddelijke; scènes van leeglopers die rondhingen bij de kalkovens, ruiters die morsige taveernen frequenteerden en struikrovers die reizigers overvielen, vloeiden uit hun paletten op het doek.
De Bamboccianti verbonden de Noordelijke, ‘realistische’ traditie – de belangstelling voor gewone, niet-verheven taferelen – met de voorbeelden van het klassieke Rome. Deze belangstelling voor het alledaagse, voor de mens, komt ook bij Chia terug in zijn schilderijen van mensen die letterlijk in de marge van de stad verblijven, omgeven door restanten van de grootse geschiedenis van de Italiaanse hoofdstad.

De monumentale, kleurrijke doeken van Chia ontstaan niet zomaar, maar worden laag voor laag, idee voor idee opgebouwd, met vlugge en trage bewegingen, met karateslagen die hij met zijn stift het doek toebrengt. Het doek is voor hem een lichaam, zoals hij het zelf verwoordt: “als een lichaam al een plek is voor allerlei vitale gebeurtenissen, functies en houdingen, dan is het opgespannen doek dat ik bewerk het ultieme lichaam, het lichaam dat al de andere lichamen ondersteunt, inclusief het mijne, met mijn bezigheid als schilder. Mijn taak en mijn missie zijn om het lichaam van het opgespannen doek voor mij tot leven te brengen, alsof het een symbolische witte walvis was die op een strand is aangespoeld.”

Sandro  Chia werd geboren in 1946 in Florence, waar hij studeerde aan het Istituto d’Arte en de Accademia di Belle Arti. In 1970 vestigde hij zich in Rome, waar hij langzaam maar zeker in een meer figuratieve stijl ging werken. Samen met onder meer Enzo Cucchi en Francesco Clemente vormde hij in de jaren zeventig en tachtig de Italiaanse vleugel van het neo-expressionisme, de transavangarde. Tegenwoordig woont en werkt Chia in Miami, Rome en Montalcino. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus.

Tickets kopen