23 september 2006 t/m 04 februari 2007

Room with a view

De Bouwfonds Kunstcollectie

Persbeeld tentoonstelling Room with a view

Eén van de meest toonaangevende bedrijfscollecties van Nederland is de Bouwfonds Kunstcollectie; het resultaat van 30 jaar verzamelen.
De tentoonstelling in het Gemeentemuseum concentreert zich op de hoogte-punten uit de laatste tien jaar. Te zien is werk van onder andere Steven Aalders, Ricardo Brey, Tony Cragg, René Daniëls, Joris Geurts, Juan Muñoz, Jan Roeland, JCJ Vanderheyden, Carel Visser en Co Westerik.

De Bouwfonds Kunstcollectie geeft een goed beeld van belangrijke ontwikkelingen in de beeldende kunst van afgelopen decennia in binnen- en buitenland. Schilderkunst staat centraal in de collectie, die vooral de periode 1970 tot nu behelst. Uniek voor Bouwfonds is de collectie Latijns-Amerikaanse en Zuid-Europese kunstenaars, met onder meer Miguel-Angel Cárdenas, Julio Galán, Guillermo Kuitca, Carmen Calvo, Sandro Chia en Mimmo Paladino. Bovendien zijn kunstenaars uit diverse andere stromingen vertegenwoordigd. Zo wordt de stroming Fundamentele Schilderkunst binnen de Bouwfonds Kunstcollectie gerepresenteerd door onder anderen Ben Akkerman, Jan Schoonhoven, Toon Verhoef en Marthe Wéry. De abstract geometrische werken van Alan Uglow en Gunther Förg vertegenwoordigen de zogenaamde ‘Radical Painting’. De Nieuwe Figuratie is ook duidelijk aanwezig; met werk van onder andere Lucassen, Raoul De Keyser en Roger Raveel. Daarnaast wordt er werk getoond van een jongere generatie kunstenaars die voorkomt uit deze bewegingen. Voorbeelden hiervan zijn Antoine Berghs, Koen Delaere, Antonietta Peeters en Sophia Schama.

Parallel aan de collectie schilderkunst, wordt door Bouwfonds – op kleinere schaal – ook beeldhouwkunst verzameld. Hoogtepunten hieruit zijn de werken van Leo Vroegindeweij, André Volten en Barry Flanagan. Fotografie uit de Bouwfonds Kunstcollectie is vertegenwoordigd door kunstenaars als Beate Gütshow, Dirk Braeckman, Andreas Gefeller en Elger Esser. Een betrekkelijk nieuwe invalshoek binnen de collectie is keramiek, waarvan in de expositie een goede afspiegeling te zien zal zijn.

Hard Water

Speciaal voor deze tentoonstelling zal de Haagse kunstenaar Zeger Reyers zijn werk 'Hard Water' uit 2003 installeren. De kunstenaar zal deze enorme muur van Mosa- porseleinen voor de tentoonstelling op unieke wijze opbouwen.
Tentoonstellingen van de Bouwfonds Kunstcollectie werden eerder georganiseerd in het Stedelijk Museum Amsterdam (1989) en in Museum Boijmans van Beuningen (1996). De tentoonstelling in het Gemeentemuseum volgt op de collectiepresentatie van de Rabobank in 2005, die zich concentreerde op Nederlandse kunstenaars.

Boek

Gelijktijdig aan deze presentatie verschijnt het boek Room with a view waarin de laatste tien jaar verzamelen van de Bouwfonds Kunstcollectie centraal staan. Fotograaf Theo Baart legde voor dit boek, dat alleen in de winkel van het Gemeentemuseum verkrijgbaar is, de wonderlijke spanning tussen kunst en bedrijf vast.

Afbeelding verwijderd.

Tickets kopen