26 april 2014 t/m 07 september 2014

Roodkapje

Een sprookjeswereld vol kunst

Roodkapje

Roodkapje, wie kent het sprookje niet? Generaties zijn ermee opgegroeid en tot op de dag van vandaag kennen kleuters én volwassenen het verhaal over het meisje met dat schattige rode manteltje met bijbehorend kapje en… de grote, boze wolf. Deze zomer komt dit wereldberoemde sprookje in de kindermuseumzaal van het Gemeentemuseum Den Haag tot leven. Kinderen stappen er binnen in een sprookjeswereld vol kunst waar ze kunnen tekenen, sprookjes lezen of door een koptelefoon luisteren naar het verhaal. Daarnaast kunnen ze er naar hartenlust spelen, bijvoorbeeld verkleed als Roodkapje, wolf of als de grootmoeder.

Wie vanaf 26 april de kindermuseumzaal binnenloopt, zal het gevoel hebben deel uit te maken van een levensgrote kijkdoos. Roodkapje staat hier in een mysterieus bos vol geschilderde, kronkelige bomen. De grote, boze wolf is er natuurlijk ook, maar in de verte doemt de jager gelukkig al op. Er staat een tafeltje met rode krukjes waar kinderen kunnen tekenen en lezen of waar (groot)ouders het sprookje kunnen voorlezen, maar er is ook een luisterhoek waar het verhaal via een koptelefoon is te beluisteren. Daarnaast is er voldoende ruimte om te spelen rond het bed van de grootmoeder van Roodkapje. Kinderen kunnen de jurk en rode cape van Roodkapje aan, of met een masker en slaapmuts op in de wolf veranderen die zich voordoet als grootmoeder.

Terwijl er wordt gespeeld of gelezen, worden kinderen omgeven door aansprekende en heel toepasselijke kunstwerken, want een installatie van kunstwerken vormt de setting voor het verhaal. Een diorama, een enorme kijkdoos binnen de zaal, bevat op de achtergrond een serie schilderijen van mysterieuze bomen en bossen van Jacoba van Heemskerck. Er is ook een opgezette wolf te zien en uit de collectie Mode wordt een outfit van een jager getoond en een heus Roodkapje: kind met jurkje en kapje, een ontwerp van Piet Zwart. Daarnaast zijn er onder andere tekeningen van eekhoorns van Theo van Hoytema, een beeld van een uil van John Rädecker, een abstracte rood-witte compositie van Bob Bonies en een kapstok in de vorm van een boom van Ineke Hans te zien. Maar er zijn natuurlijk ook enkele kunstwerken die écht over Roodkapje gaan, zoals het schilderij ‘Roodkapje’ van Wijnand Nuyen.

In de museumwinkel is het Gouden Boekje over Roodkapje, verteld door Annie M.G. Schmidt en door uitgeverij Rubinstein uitgegeven als prentenboek, verkrijgbaar, evenals het luisterboek Roodkapje, voorgelezen door Anne Vegter van uitgeverij Cossee.

Tickets kopen