12 juni 2004 t/m 10 oktober 2004

Projektenzaal: Alan Uglow

Persbeeld tentoonstelling Projektenzaal: Alan Uglow

In de Projectenzaal van het Gemeentemuseum Den Haag is deze zomer een presentatie te zien van de Engelse kunstenaar Alan Uglow (1941, Luton). Uglow staat in de abstract-geometrische traditie van Piet Mondriaan en de Amerikaanse colorfield painters. Binnen deze historische context is Uglow in zijn werk een geheel eigen weg ingeslagen, met een hoofdrol voor vlakken en vlakheid, ordening en structuur.

Uglow verhuisde eind jaren zestig naar Amerika, in de tijd dat minimalistische kunstenaars als Brice Marden, Donald Judd en Robert Ryman de toon zetten. Hij ontmoette de Godfather van het abstract-expressionisme, Barnett Newman, en las het werk van de criticus Clement Greenberg. Nu, ruim dertig jaar later, staat het werk van Uglow nog steeds in de traditie van deze kunstenaars. Toch is hij er een heel eigen en eigentijdse weg mee ingeslagen. Zo zijn de grote doeken uit de serie Standards typisch een variant op de New York School uit de jaren zestig, maar in plaats van aan de wand gehangen laat Uglow zijn schilderijen tegen de muur leunen. Uglow bereikte in die serie vreemde effecten door een van zijn schilderijen vanuit een bepaalde hoek te fotograferen, die afbeelding te zeefdrukken op linnen en naast het oorspronkelijke werk te exposeren.

Zijn monochrome vlakken met strenge belijning ogen helder en eenvoudig. Maar hoewel de kunstenaar naar de pure abstractie streeft, heeft hij ten opzichte daarvan ook een dubbelzinnige houding. Uglow haalt zijn inspiratie namelijk ook uit zaken die aanwezig zijn in het dagelijkse leven, zoals de opmaak van personeelsadvertenties in kranten en voetbalvelden, bijvoorbeeld de wijze waarop voetbaldoelen worden afgebeeld op televisie. Het blijft hem daarbij gaan om formele principes als ordening, structuur en oppervlakte, want de serene sfeer van zijn doeken heeft nog maar weinig met de volkssport te maken.

In de Projectenzaal, die kunstenaars de mogelijkheid biedt om te reageren op het gebouw van Berlage, de collectie van het Gemeentemuseum en kunst in het algemeen, werd Uglow voorgegaan door o.a. Jürgen Partenheimer, Günther Tuzina, Daan van Golden, Gabriël Lester en Wouter van Riessen. De projecten wijken af van een standaard overzichtstentoonstelling – de kunstenaar geeft een artistiek statement, zonder de ordenende hand van de museumconservator.

Tickets kopen