25 augustus 2007 t/m 02 december 2007

Ordrupgaard

Van Courbet tot Købke

Persbeeld tentoonstelling Ordrupgaard

Ordrupgaard collectie

De oprichter van de Ordrupgaard collectie, de Deense Wilhelm Hansen (1868-1936), had een vooruitziende blik: hij verzamelde al Franse Impressionisten en werken uit de Deense Gouden Eeuw toen deze nog lang niet zo bekend en gewild waren als nu. Dit najaar toont het Gemeentemuseum Den Haag een groot aantal werken uit deze bijzondere collectie. Voor het eerst zijn werken van onder andere Cézanne, Degas, Courbet, Købke en Hammershøi samen buiten de muren te zien van het landhuis waar ze doorgaans te bezichtigen zijn. Net als in hun eigen omgeving toont het Gemeentemuseum de schilderijen en beelden in een intieme en huiselijke sfeer.

Wilhelm Hansen

In 1892 koopt Wilhelm Hansen op 24-jarige leeftijd zijn eerste schilderij. Dit is het begin van een levenlang passievol verzamelen. In eerste instantie richt hij zich op eigentijdse Deense kunstenaars, waarbij hij niet echt een voorkeur heeft voor een bepaalde stroming. Tijdens de culturele bloei tussen 1820 en 1850, ook wel de Gouden Eeuw genoemd, vierde de Deense schilderkunst hoogtijdagen. In de Ordrupgaard collectie zien we realistische stadsgezichten van Eckersberg, verstilde interieuren van Hammershøi en romantische landschappen van Lundbye. Hansens liefde voor de Franse kunst ontstaat als hij voor zijn werk vaak in Parijs komt waar hij in zijn vrije tijd zoveel mogelijk galeries en musea bezoekt. Hij raakt gefascineerd door de School van Barbizon en het avant-gardistische Impressionisme. In 1916 koopt hij zijn eerste Impressionistische werken van Sisley, Pissarro, Monet en Renoir. Ieder jaar dat Hansen terug komt in Parijs, koopt hij nieuwe schilderijen en de Ordrupgaard collectie groeit uit tot een indrukwekkende verzameling die in 1918 gezien wordt als de belangrijkste verzameling Franse 19de eeuwse kunst in Europa buiten Frankrijk.

Ordrupgaard

De collectie dankt zijn naam aan het dorpje Ordrupgaard dat aan de rand van Kopenhagen ligt, tussen parken en mooi aangelegde tuinen. Hansen kiest deze romantische plek uit om te wonen en om zijn collectie in een natuurlijke omgeving te tonen. Zijn streven is om Denemarken, en beter nog, Scandinavië, met de Franse 19de eeuwse kunst kennis te laten maken. Hij stelt zijn collectie open voor geïnteresseerde kunstliefhebbers en richt in 1922 de Vereniging voor Franse Kunst op die reizende tentoonstellingen organiseert langs Scandinavische steden. In de eenentwintigste eeuw lijkt hij het tegenovergestelde te bereiken. Na decennia van vrijwel uitsluitend Franse 19de eeuwse kunst, richt de blik van kunstminnend Europa zich steeds vaker naar het noorden. De tentoonstelling Ordrupgaard, Van Courbet tot Købke past in deze toenemende belangstelling voor Scandinavische kunst. Liet de Ordrupgaard collectie een eeuw geleden de Denen kennis maken met de Franse 19de eeuwse kunst, nu laat de verzameling de rest van Europa kennis maken met de Deense Gouden Eeuw en een onontdekt Impressionistisch oeuvre. 

U kunt rondleidingen boeken voor deze bijzondere tentoonstelling! Neem hiervoor contact op met educatie@gemeentemuseum.nl of bel Marjan Pols (070 - 33 81 120)

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige catalogus (Waanders € 29,95)

Tickets kopen