04 december 2007 t/m 20 april 2008

Nacht in de Stijlkamers

Persbeeld tentoonstelling Nacht in de Stijlkamers

Het is nacht

In de Stijlkamers van het Gemeentemuseum gaat langzaam de zon onder.  Het daglicht dooft, de schemering maakt plaats voor het duister. Sterren stralen aan de hemel, een kaars brandt voor het raam en iedereen maakt zich op voor de nacht. Sommige mensen trekken hun pyjama aan, zetten hun slaapmuts op en gaan naar bed, anderen hullen zich juist in hun mooiste baljurk en gaan feestend en muziek makend de nacht door. De vreemdste droomwezens –of zijn het muziekinstrumenten?–  zijn te zien, de meest fantastische verhalen te lezen: het is nacht in de Stijlkamers.

Dromen en verhalen

De nacht en vooral de manier waarop mensen die verschillend beleven, staat centraal in deze opstelling. De zes Stijlkamers van het Gemeentemuseum zijn omgetoverd tot ruimtes waarin steeds een ander aspect van de nacht centraal staat. Het begint bij de schemering: de zon gaat onder, de dag maakt plaats voor de nacht en sterren nemen de hemel over. Kinderen gaan naar bed en slaap kindje slaap klinkt in de kinderkamer. Daarna zoeken ook de volwassenen hun slaapplaats op, waarna de dromen komen. Vreemde wezens, onlogische gebeurtenissen en onwerkelijke zaken voeren hier de boventoon. En bij de nacht horen natuurlijk ook verhalen. In de Japanse kamer worden spannende en mooie sprookjes, legendes en andere verhalen voor-het-slapen verteld.

Nachtleven

Maar niet iedereen gebruikt de nacht om te rusten: groepen nachtbrakers worden pas wakker als de zon ondergaat en storten zich in het wilde nachtleven. Ook de lichtzinnigheid die de nacht bij sommige mensen oproept, wordt tot leven gebracht in de Stijlkamers. Maar niets duurt voor altijd en uiteindelijk verandert de nacht altijd weer in de dag. Zo ook in het museum: na de tocht langs de verschillende facetten van de nacht, breekt in de Gobelinkamer de dageraad aan. Het wordt weer licht, de nacht is voorbij.

Collectie

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft één van de breedste collecties van Nederland en in deze unieke opstelling komen allerlei objecten bij elkaar die met de nacht of het nachtleven van doen hebben. Op die manier worden de verschillende kanten en betekenissen die de nacht heeft, belicht. Zowel schilderijen, kleding en sculpturen als muziekinstrumenten en eeuwenoude voorwerpen brengen in de thematische opstelling de nacht tot leven: van een prachtig hemelbed uit de negentiende eeuw tot werk van de schilder H.W. Mesdag (1831-1915). Heel bijzonder zijn de magische beelden van de Haagse kunstenaar Ber Mengels (1921-1995), die niet alleen lijken op wezens die slechts in de vreemdste dromen voor zouden komen, maar waar ook muziek mee kan worden gemaakt.

De Stijlkamers

De Stijlkamers van het Gemeentemuseum Den Haag zijn uniek in Nederland; Berlage heeft vanaf het eerste ontwerp rekening gehouden met de bouw van deze ruimtes en zij passen dan ook, ondanks hun antieke inrichting, helemaal in het museum. In deze kamers worden antieke gebruiksvoorwerpen en schilderijen uit de collectie in hun oorspronkelijke context getoond. Maar de kamers lenen zich ook uitstekend voor bijzondere exposities, zoals onlangs De Stijlkamers van Ineke Hans en Vogels Kijken. Nacht in de Stijlkamers is de volgende in deze reeks en is vanwege een uitgebreid educatiepakket ook uitstekend geschikt is voor (school-)kinderen.

Tickets kopen