Doorlopend

Mondriaan & De Stijl

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is Nederland neutraal en staat Europa in brand. Het is een tijd waarin zich niet veel hoopvols lijkt te ontwikkelen. Toch ontstaat een van de belangrijkste kunststromingen juist in die oorlogsjaren, in het neutrale Nederland: De Stijl.

Al sinds 2011 is in het Gemeentemuseum een complete vleugel gewijd aan Mondriaan & De Stijl. Na een korte onderbreking vanwege grote tentoonstellingen tijdens het landelijke themajaar Mondriaan tot Dutch Design is deze speciale vleugel opnieuw ingericht. Vanaf 30 september 2017 komt u hier alles te weten over de innovatieve kracht van De Stijl en over de unieke weg naar abstractie van Piet Mondriaan.

Waar veel mensen denken dat De Stijl heel serieus en kil was; alsof hun kunst met de liniaal op de tekentafel is gemaakt, ontdekt u in Den Haag dat het tegendeel waar is. Met het gebruik van de heldere kleuren rood, geel en blauw vervaardigden zij kunstwerken die juist levendig, vrij en vrolijk waren en zagen zij de toekomst uiterst positief tegemoet. U ziet niet alleen werken van oprichter Theo van Doesburg en van Piet Mondriaan,  maar ook van onder anderen Vilmos Huszár, Bart van der Leck, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld.

Tickets kopen