31 maart 2007 t/m 08 juli 2007

Michael Wesely

Gelijktijdig aan de tentoonstelling ‘Vazen met Tuiten’ presenteert het Gemeentemuseum de serie indrukwekkende foto’s waarin Michael Wesely (1963, München) het proces van bloei, groei en het langzame afsterven van boeketten tulpen op een explosieve manier vastlegde. Wesely legt in een foto vast wat niet in één blik te vangen valt: het verstrijken van de tijd. Dit bereikt hij door gebruik te maken van een zeer lange sluitertijd. De sluitertijd van zijn felgekleurde tulpenfoto’s bepaalde Wesely aan de hand van de levensduur van de verschillende bloemboeketten. Wanneer een boeket binnen vijf dagen afstierf, liet hij de sluitertijd vijf dagen duren. Als het boeket het zeven dagen volhield, dan besloeg de sluitertijd zeven dagen.

Hoewel het proces van opbloeien en afsterven bij ieder boeket op eenzelfde manier gebeurt, valt op dat bij elke bos bloemen en dus ook bij elke foto een ander stadium het sterkst naar voren komt. De ene keer is het bloeien het duidelijkste op de foto te ontwaren, terwijl op een andere foto het sterfproces van de tulpen op de voorgrond staat.

Wesely werd bekend met zijn ‘Open Shutter’ project. Hiervoor stelde hij gedurende de verbouwing van het Museum of Modern Art in New York verschillende camera’s rondom de bouwplaats op, waarvan hij de sluiter ononderbroken open liet staan. Dit resulteerde in een serie prachtige foto’s die onwerkelijk aandoen.

Tickets kopen