28 november 2003 t/m 15 februari 2004

Marc Ruygrok - Waar is hier

Persbeeld tentoonstelling Marc Ruygrok - Waar is hier
Op vrijdag 28 november is in het Gemeentemuseum het boek Waar is hier gepresenteerd, de eerste monografie over het werk van Marc Ruygrok. Het boek is uitgegeven door NAi Uitgevers en wordt begeleid door een presentatie van het werk de kunstenaar die in de laatste zaal van de Schatkamers is te zien. Letters en woorden

Sinds het begin van de jaren tachtig zijn letters, woorden en korte zinnen het ‘materiaal’ waarmee beeldend kunstenaar Marc Ruygrok (1953) zijn werken opbouwt. Kenmerkend in deze beeldtaal is zijn voorkeur voor elementaire geometrische vormen: cirkels, vierkanten, bollen en kubussen. Sinds meer dan twintig jaar tekent, bouwt en fotografeert Ruygrok deze beelden, die inmiddels letterlijk en figuurlijk een eigen vocabulaire vormen. De laatste vijftien jaar ligt de nadruk meer op monumentaal ruimtelijk werk, specifiek gemaakt voor bepaalde plekken, en bestaat vaak uit letters die zinsneden of woorden vormen. Behalve de visuele kwaliteiten van deze grote werken, roepen de woorden direct associaties op. Bovendien zijn deze ruimtelijke taalbeelden sterk verbonden met de plek waar ze geplaatst zijn, doordat ze in hun raadselachtigheid een diepere betekenis onthullen of mogelijk maken.

Boek

Het boek Waar is hier opent met een gesprek van Ludo van Halem (conservator moderne kunst, Stedelijk Museum Schiedam) met Marc Ruygrok over een virtuele overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre van ruim twintig jaar - een tentoonstelling die fysiek niet te realiseren is doordat cruciale werken gebonden zijn aan een locatie. Uiteenlopende aspecten van Ruygroks werk komen aan de orde: inspiratiebronnen, kunsthistorische verbindingen, de link naar meubelkunst en architectuur, zijn werkwijze, etc. Verder onderzoekt het boek het werk van Ruygrok aan de hand van de drie invalshoeken die het terrein vormen waarop hij werkzaam is: de taal, het beeld en de plek. Voor deze teksten zijn auteurs gekozen die vanuit hun eigen discipline het werk van Ruygrok ‘interpreteren’: Xavier Tan (psychoanalyticus, specialist op het gebied van taalontwikkeling) over de geheel eigen, korte taal die Ruygrok in zijn werk gebruikt; Tijs Goldschmidt (etholoog, publicist) over beelden en oerbeelden; en Bernard Hulsman (architectuurcriticus NRC Handelsblad) over de plek en de architecturale associaties in het werk.

Marc Ruygrok, Waar is hier, NAi Uitgevers, Rotterdam. (128 pagina’s, Nederlands en Engels, € 35, ISBN 90-5662-141-6)

Tickets kopen