16 januari 2016 t/m 16 mei 2016

Karel Appel uit de kapperszaak in de Dapperstraat

Kinderkunstboek bij groots overzicht Karel Appel in het Gemeentemuseum

Karel Appel, een van de meest beroemde en kleurrijkste kunstenaars van ons land, staat centraal in het allernieuwste kinderkunstboek van Imme Dros en Harrie Geelen. Het verhaal gaat over de jonge Karel die in plaats van kapper, zoals zijn vader, een droom heeft om een beroemd kunstenaar te worden. Het is alweer het vijftiende kinderboek over kunst dat het Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met Uitgeverij Leopold. Het boek verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling Karel Appel – Retrospectief, die van 16 januari t/m 16 mei 2016 in het museum te zien is. De originele illustraties uit het boek zijn te bewonderen in een presentatie in het Grand Café van het museum.

Ik wil liever schilderen, pa en moe

ik ga naar de kunstacademie toe.’

De schrik bij kapper Jan Appel is groot.

‘Dat gaat niet door, je verdient geen droog brood!

Het volgen van je droom. Dat is de kern van het nieuwe kinderkunstboek. Als Karel Appel vijftien jaar is, moet hij van school en krijgt hij van zijn vader een schaar, een kam en een kappersschort. Maar de jonge Karel wil schilderen! Aangestoken door zijn oom trekt hij eropuit met zijn schilderskist. Hij gaat naar de kunstacademie en ontwikkelt gaandeweg een steeds expressievere stijl. Zijn wilde schilderen roept aanvankelijk verontwaardiging op. Maar samen met vrienden Corneille en Constant zoekt Appel toenadering tot gelijkgestemde abstracte kunstenaars uit België en Denemarken. Het grootste deel van zijn carrière brengt Appel door in Parijs en New York. Zijn bekende uitspraak: ‘Ik rotzooi maar wat an’ verhindert niet dat Karel Appel internationaal als een van onze beroemdste en meest geliefde moderne schilders wordt gezien. Een schilder die zich tot het einde van zijn leven bleef vernieuwen.
Karel Appel, uit de kapperszaak in de Dapperstraat is voor € 14,99 te koop in de museumwinkel en bij boekhandels in het land. Het Gemeentemuseum Den Haag brengt sinds 2010 in samenwerking met Uitgeverij Leopold een serie kunstboeken voor kinderen uit, die aansluiten bij grote tentoonstellingen.

Imme Dros en Harrie Geelen
Het schrijversechtpaar Imme Dros en Harrie Geelen ontving veel prijzen, zowel individueel als met gezamenlijk werk. Harrie Geelen (1939) illustreert, schildert, filmt en schrijft gedichten, liedjes, scenario’s en kinderboeken. Naast verschillende televisieseries maakte hij commercials, de film Pinkeltje en bewerkte hij bekende opera’s zoals Carmen en Don Giovanni. Naast de Woutertje Pieterse Prijs ontving hij verschillende Zilveren Griffels, een Zilveren Penseel en een Gouden Penseel (voor de illustraties in Het beertje Pippeloentje van Annie M.G. Schmidt). In 2014 werd Geelen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege de grote waarde van zijn oeuvre. Het eerste boek van Imme Dros (1936) verscheen in 1971, maar het grote succes kwam na De zomer van dat jaar in 1980. Haar liefde voor de klassieke oudheid kreeg vorm in haar immens populaire

vertaling van de Odyssee en maakte hiermee Homerus toegankelijk voor jonge lezers. Het afgelopen jaar vertaalde zij ook de Ilias. De boeken van Dros werden bekroond met de Nienke van Hichtumprijs,

tweemaal de Woutertje Pieterse Prijs (onder andere voor Annetje Lie in het holst van de nacht) en maar liefst vijftien Zilveren Griffels. In 2003 ontving zij de Theo Thijssenprijs voor haar gehele oeuvre. Veel van haar boeken zijn geïllustreerd door Harrie Geelen.

Tickets kopen