15 maart 2008 t/m 25 mei 2008

Kikker met een grote K

Persbeeld tentoonstelling Kikker met een grote K

De prentenboeken over Kikker behoren tot de meest geliefde boeken uit de Nederlandse kinderliteratuur. Kikker, gecreëerd door - maar ook een alter ego van - de Hagenaar Max Velthuijs (1923-2005), is een even sympathieke als naïeve optimist die alledaagse avonturen beleeft met zijn vrienden Eend, Haas, Varkentje en Rat. In het Gemeentemuseum Den Haag is dit voorjaar een presentatie aan dit bekende groene personage gewijd, waarin te zien is hoeveel elementen uit de wereld van Kikker terugkomen in kunstwerken uit de collectie van het museum.

De tekeningen van Velthuijs getuigen van een sublieme eenvoud, maar schijn bedriegt: sommige tekeningen maakte hij vele malen opnieuw en hij kon wel een jaar aan één boek werken, om het er zo ‘moeiteloos’ mogelijk uit te laten zien. Dat de wereld die Velthuijs voor Kikker creëerde geen sprookjeswereld is, blijkt uit het feit dat ook grote onderwerpen als de dood, verdriet, angst en liefde niet worden geschuwd. Maar het is ook een plek van vriendschap tussen Kikker en zijn vriendjes, waar zij genieten van het leven. Kikker is blij en gelukkig en heeft oog voor de schoonheid van de wereld.

Als ode aan de in 2005 overleden Max Velthuijs wordt dit jaar voor de tweede keer de Kikkertiendaagse georganiseerd door Uitgeverij Leopold, van 21 t/m 31 maart. Ter gelegenheid daarvan zijn in het Gemeentemuseum Den Haag, op de tentoonstelling Kikker met een grote K, de originele tekeningen van Velthuijs te zien die hij maakte voor zijn prentenboeken. De tekeningen zijn gegroepeerd in vijf thema’s, die steeds terugkeren in de boeken: Kikker in de regen, Kikker in bed, Kikker en vogels, Kikker zit, en Kikker eet.

Deze groepen originele prenten van Velthuijs worden omringd door kunstwerken uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag, waarop van alles uit de wereld van Kikker is te herkennen. Het betreft schilderijen en werken op papier van onder anderen Jan Mankes, Giorgio Morandi, Hermanus Berserik en Co Westerik – waarvan de laatste twee overigens bekenden van Max Velthuijs waren. Daarnaast is een aantal objecten te zien uit de collecties mode en kunstnijverheid.

Gedurende de tentoonstelling zullen allerlei extra activiteiten plaatsvinden in het museum, gericht op de doelgroep van de boeken van Max Velthuijs. Zo is er de museumles 'Kikker kijkt naar kunst', waar schoolkinderen onder begeleiding de tentoonstelling bezoeken, maar ook de workshop 'Kikker en ik' waarbij voorgelezen wordt uit de boeken van Kikker en kinderen zelf aan de slag gaan met verf en kwast.

Let op: groepen altijd van tevoren aanmelden bij de afdeling Educatie, t. 070- 33 81 120

Op 3 mei in het museum:
Kikker swingt!, GRATIS muziekvoorstelling voor kinderen! Klik hier voor meer informatie.

Tickets kopen