03 september 2016 t/m 12 maart 2017

KIJK! GLAS

Wat hebben Romeinse drinkglazen gemeen met de glazen die uit de glasfabriek in Leerdam rollen? Waarin verschilt Venetiaans glas van eigentijdse glaskunst? Associatief en spelenderwijs presenteert Kijk! Glas de unieke glascollectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Zo’n 400 objecten tonen de diversiteit van het materiaal, en laten zien hoe de huidige generatie ontwerpers en kunstenaars voortkomt uit een rijke traditie.

Eigentijds of drie eeuwen oud? Ontdek verrassende overeenkomsten en verschillen in techniek, vormgeving en toepassing

Drinkglazen zijn in elk keukenkastje te vinden, maar wie staat er nog stil bij hun vorm, fabricage of gebruik? Kijk! Glas geeft een visueel overzicht van de historische ontwikkeling en onthult de fascinerende verhalen die schuilgaan achter dit ogenschijnlijk eenvoudige gebruiksvoorwerp.

Op één lange tafel worden zo’n 200 exemplaren dicht bij elkaar geëxposeerd. Daarnaast toont het Amsterdamse ontwerpduo Lernert & Sander de onalledaagse gebruiksmogelijkheden van het wijnglas. In de tentoonstelling is een korte film te zien waarin ze met behulp van glazen, gevuld met gekleurde vloeistoffen, een bijzondere versie van 2unlimited’s hit No Limit ten gehore brengen.

Tussen kunst en ambacht

De selectie eigentijdse glaskunst presenteert de belangrijkste vertegenwoordigers van de glaskunst die ook internationaal gezien op een hoog niveau staan. Werken van moderne kunstenaars als Bernard Heesen, Mieke Groot, Bořek Šípek, Arnout Visser en Hella Jongerius staan naast stukken uit de historische glascollectie. Wie goed kijk, ontdekt verrassende overeenkomsten en verschillen in techniek, vormgeving en toepassing.

Verder is er speciale aandacht voor het werk van de Italiaanse glasmeester Lino Tagliapietra (1934) dat het midden houdt tussen kunst en ambacht, complexiteit en elegantie. Tagliapietra wordt alom beschouwd als een van 's werelds grootste glaskunstenaars om zijn vermogen om klassiek en eigentijds design te fuseren.

Ontwerper Lenneke Wispelwey tekent voor de vormgeving van de tentoonstelling.