21 mei 2005 t/m 21 augustus 2005

Kees Verwey, een overzicht

Persbeeld tentoonstelling Kees Verwey, een overzicht

Het Gemeentemuseum presenteert deze zomer een grote overzichtstentoonstelling van de Haarlemse schilder Kees Verwey (1900 –1995), samengesteld door gastconservator Rudi Fuchs. Nu, tien jaar na zijn overlijden, komen in het museum alle aspecten van zijn oeuvre aan bod: stillevens, portretten, aquarellen en Verweys imposante atelierstukken. Veel niet eerder getoonde werken zijn afkomstig uit de collectie die de Stichting Kees Verwey beheert.

Kees Verwey groeit in Haarlem op in een cultureel milieu; hij maakt al jong kennis met de schilderijencollectie van zijn oom, de dichter Albert Verwey. Via een andere oom, de architect H.P. Berlage, ontmoet de schilder in spé kunstenaars als Jan Toorop en Richard Roland Holst. Verwey is dan ook al op jeugdige leeftijd vastbesloten om kunstenaar te worden en bezoekt diverse kunstacademies, waar hij les krijgt van onder meer Samuel Jesserun de Mesquita, maar uiteindelijk kiest hij voor de Haarlemse schilder H.F. Boot als leermeester.

Het is bekend dat Verwey Haarlem, en liefst zijn atelier, nauwelijks uitkomt. Toch is hij zeer goed op de hoogte van alle stromingen binnen de hedendaagse kunst. Hij vertaalt die naar zijn eigen idioom maar weet ook dat hij niet kan loskomen van de Hollandse schilderstraditie, met haar nadruk op stillevens en landschappen en het technische meesterschap van Rembrandt en Vermeer. Binnen die traditie blijkt Verwey een grootmeester te zijn, die opvalt door zijn fabelachtige techniek en de consequente aandacht voor zijn eigen universum.

Naast het oeuvre van Verwey zal de tentoonstelling ook werk van tijdgenoten bevatten, zoals dat van Witsen, Nanninga en Ouborg. Aangezien literatuur altijd een belangrijke inspiratiebron is geweest voor de schilder (zo maakte hij als eerbetoon aan Stijldichter Antony Kok in een jaar tijd dertig portretten van hem) schenkt het museum ook aandacht aan de grote literatoren die Verwey bewonderde, waaronder Lodewijk van Deyssel, Adriaan Roland Holst en Harry Mulisch. In de tentoonstelling is ook een film te zien, waarin Rudi Fuchs en Max van Rooy aan het woord komen en waarin oude opnames van Kees Verwey te zien zijn.

De Hallen in Haarlem toont deze zomer vrouwenportretten van Kees Verwey. Zie http://www.dehallen.com/.

Tickets kopen