02 juli 2011 t/m 30 oktober 2011

Keepvogel en kijkvogel

In het spoor van Mondriaan Prentenboekillistraties van Wouter van Reek

Op zoek naar de toekomst. Dat is de kern van het verhaal van Piet Mondriaan én van het nieuwe kinderkunstboek Keepvogel en Kijkvogel. In het spoor van Mondriaan van Wouter van Reek. Volgens Keepvogel hoef je de toekomst helemaal niet te zoeken, die komt vanzelf. Maar Kijkvogel vertrekt op ontdekkingstocht en Keepvogel denkt dan alleen nog maar aan de dingen die hij mist als hij thuisblijft. Dus reist hij Kijkvogel achterna, naar een stad doordrenkt van moderniteit; de straten, metrolijnen, gebouwen, alles ademt de composities van Mondriaan; één van de grootste vernieuwers aller tijden. In de nieuwe kindertentoonstelling van het Gemeentemuseum Den Haag zijn alle originele illustraties uit het nieuwe kinderkunstboek te zien. Het boek werd uitgegeven door Uitgeverij Leopold en het Gemeentemuseum Den Haag in het kader van de nieuwe permanente tentoonstelling Mondriaan en De Stijl in het Gemeentemuseum vanaf 17 september 2011. Tegelijkertijd verscheen de jeugdroman ‘Mister Orange’ van Truus Matti.

Het Gemeentemuseum brengt sinds 2010 in samenwerking met Uitgeverij Leopold een serie kunstboeken voor kinderen uit, die aansluiten bij grote tentoonstellingen. Bij ieder nieuw kinderkunstboek wordt er een tentoonstelling met de originele illustraties ingericht - voor kinderen en liefhebbers van prentenboeken. Naast de originele illustraties van Wouter van Reek zijn in de tentoonstelling originele objecten van Mondriaan te zien, zoals zijn schildersezel en grammofoonplatenkastje met grammofoonplaten. Ook wordt er in de tentoonstelling een wand met kleurvlakken geïnstalleerd, waar kinderen zelf een compositie à la Mondriaan kunnen samenstellen.

Wouter van Reek studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam, afdeling audio visueel. Hij bedacht onder meer computeranimatieseries voor Sesamstraat. Zijn eerste figuur was Keepvogel, een loopvogel met rode cape, waar hij verschillende animaties mee maakte en boeken over schreef en illustreerde. Van Reek kreeg voor Keepvogel de 1st Prize Animated Short Film van het Chicago International Children’s Film Festival in 2002. Voor het boek Keepvogel: de uitvinding (2006) kreeg hij in 2007 de Zilveren Penseel. In Keepvogel en Kijkvogel. In het spoor van Mondriaan zijn zowel Mondriaans vroege landschappen als de latere abstracte composities terug te vinden, als decor voor de zoektocht naar de toekomst.

Mondriaan en De Stijl in het Gemeentemuseum Den Haag

Piet Mondriaan (1872-1944) is de belangrijkste Nederlandse kunstenaar van de twintigste eeuw. Geboren en getogen in Nederland heeft deze grootmeester van de moderne kunst op veel plaatsen in de wereld zijn sporen achtergelaten en geniet dan ook een grote internationale reputatie. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft de grootste collectie Mondriaan ter wereld en bovendien de meest brede collectie De Stijl wereldwijd. Vanaf 17 september 2011 zal de indrukwekkende collectie Mondriaan en De Stijl in een vleugel van het Gemeentemuseum een definitieve plek krijgen. In deze innovatieve presentatie zal ook aandacht zijn voor de boeiende weg naar abstractie die Mondriaan heeft afgelegd.

Keepvogel en Kijkvogel. In het spoor van Mondriaan (vanaf 4 jaar) is in de museumwinkel te koop voor € 13,95. Op www.gemeentemuseum.nl kunnen kinderen een door Wouter van Reek getekende Mondriaan-kleurplaat downloaden. De titel Mister Orange (vanaf 9 jaar) van Truus Matti is te koop voor € 14,95.

Tickets kopen