31 maart 2006 t/m 18 juni 2006

Juul Kraijer

Persbeeld tentoonstelling Juul Kraijer

De tekeningen van Juul Kraijer (Assen, 1970) doen met hun kalligrafische en gracieuze handschrift denken aan Indiase miniaturen. Haar nieuwe tekeningen waarin telkens min of meer dezelfde vrouw wordt afgebeeld, zijn bijna levensgroot en worden nu in het Gemeentemuseum voor de eerste keer getoond. Kraijer bouwt menselijke gestaltes op uit vissen en bedekt een gezicht van kruin tot nek met glinsterende druppels. Een zeepaardje komt door een mond naar buiten en talloze handen bepalen de contouren van een lichaam. Kraijer maakt in haar tekeningen het mysterieuze voelbaar.

Kraijer wordt als 16-jarige aangetrokken tot de schoonheid van de Indiase miniaturen. Het boek Indian Love Paintings is al vroeg een belangrijke inspiratiebron. Eén schets uit dit boek heeft meteen haar speciale aandacht en is achteraf dan ook te zien als één van de uitgangspunten voor haar latere oeuvre. Nadat ze van 1989 tot 1994 een studie heeft gevolgd aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam, krijgt ze een beurs aangeboden voor een reis naar India. Deze reis, maar ook de reizen die ze later onderneemt, zijn van grote betekenis voor haar werk. De vrouwen in Kraijers tekeningen zijn universele figuren. Het zijn personificaties, ze belichamen gemoedstoestanden en lijken zich altijd in het luchtledige te bevinden. Zo maakte Kraijer een tekening van het gezicht van een vrouw wier hele gezicht bedekt is met uitstekende tongen. De talloze tongen versterken het afwerende gebaar. De zachte lijnen waarmee Kraijer deze indringende, zuivere voorstelling neer heeft gezet, zorgen ervoor dat de verbeelde emotie voelbaar wordt.

Opvallend is het feit dat de vrouwen die Kraijer afbeeldt, in fysiek opzicht niet perfect zijn. Bijna alle tekeningen stralen zo een zekere kwetsbaarheid uit. Hun fragiliteit wordt benadrukt door de delicate techniek: houtskool op papier, incidenteel aangevuld met inkt. In de langzaam opgebouwde composities zijn sporen van eerder geschetste lichaamshoudingen zichtbaar. Dit wijst erop dat bij Kraijer aan elke tekening een proces van grote precisie en concentratie voorafgaat. In de tentoonstelling zullen ook enkele vroegere werken getoond worden, die haar recente tekeningen in een context plaatsen.

Gelijktijdige presentaties

Werk van Juul Kraijer is gelijktijdig met de presentatie in het Gemeentemuseum te zien op de expositie ARS 06 in het Kiasma in Helsinki en op 'Into Drawing' in het Institut Néerlandais te Parijs.

Tickets kopen