01 mei 2010 t/m 22 augustus 2010

Jorinde Voigt

STAAT/Random 1-11

Persbeeld tentoonstelling Jorinde Voigt

 Als een intense, levensgrote wervelwind van lijnen en patronen grijpen de tekeningen van Jorinde Voigt je onmiddellijk. Methodisch en met mathematische precisie ontstaat haar werk. Papier waarop met grootse bewegingen met potlood patronen zijn getrokken; pijlen, cijfers, woorden en lijnen vormen een dynamisch geheel dat bijna lijkt te bewegen, dat lijkt te vibreren. Haar werk valt binnen de traditie van pioniers van de conceptuele kunst als Hanne Darboven en Sol Lewitt. Voigt voegt hier emotie en de menselijke maat aan toe, wanneer zij liggend op het uitgespreide papier haar tekeningen maakt.

 The idea becomes a machine that makes art, is een beroemd statement van Sol LeWitt, de grondlegger van de conceptuele kunst. Bij Jorinde Voigt (Frankfurt am Main, 1977) wordt de plaats van de idee ingenomen door algoritmes - een eindige reeks instructies die wordt uitgevoerd in zich herhalende stappen tot een bepaald doel bereikt is. Voigt heeft een aantal eigen algoritmes ontwikkeld, die ze namen heeft gegeven als Zwei küssen sich of Adlerflug – voorgestelde handelingen waarbij de uitkomst van een stap de volgende medebepaald. Met ongelofelijke perfectie en veel geduld voert zij deze systematisch door, wat leidt tot levensgrote, complexe tekeningen die doen denken aan partituren van moderne componisten als Iannis Xenakis en Giörgy Ligety.

In het Gemeentemuseum Den Haag is deze zomer haar werk STAAT/Random 1-11 te zien, dat eerder te zien was in de door Robert Wilson opgerichte Water Mill Foundation in New York. Het bestaat uit elf diptieken, steeds één grote en één kleine tekening, waarin Voigt elf van haar algoritmes in wisselende confrontaties met elkaar combineert. De op die manier ontstaande levensgrote superstructuren lijken te bewegen en hebben een sterke emotionele en ruimtelijke werking. Zoals muziek in staat is zonder beeld direct sterke emoties op te roepen, zo wordt de beschouwer van het werk van Voigt direct geraakt door de vormen die ze creëert met haar lijnen, strepen en pijlen. Daarmee leggen ze een link tussen binnen en buiten op een manier die ook Kandinsky met zijn abstracte werk beoogde.

Jorinde Voigt volgde haar kunstopleiding in Berlijn en Londen en was een tijd lang Meisterschülerin bij Katharina Sieverding. Na verschillende exposities in musea en galeries in Duitsland, Europa en de Verenigde Staten, is STAAT/Random 1-11 haar eerste solotentoonstelling in Nederland.

Tickets kopen