09 december 2006 t/m 22 april 2007

i.p.v. Mashkov

Recente aankopen Gemeentemuseum Den Haag

Persbeeld tentoonstelling i.p.v. Mashkov
Een succesvolle ontzamelingsoperatie, waarvan de verkoop van een schilderij van de Russische schilder Ilya Mashkov de spraakmakendste was, heeft het Gemeentemuseum in staat gesteld belangrijke aankopen te doen op het gebied van de moderne en hedendaagse beeldende kunst. Recent verworven werken van Andy Warhol, Frank Stella, Markus Lüpertz, Jörg Immendorff, Sebastian Gögel, Anton Henning, Marlene Dumas, Folkert de Jong, Erik van Lieshout en Tjebbe Beekman en vele anderen zijn deze winter te zien in een groot overzicht.

Voortzetting van de expressionistische schilderkunst

Het aankoopbeleid van Wim van Krimpen kent een aantal duidelijke richtingen die in alle opzichten een belangrijke aanvulling vormen op de collectie van het museum. Eén daarvan is de voortzetting van de expressionistische schilderkunst, die een lange traditie kent in het Gemeentemuseum. Dit jaar wist het museum diverse hiaten binnen de collectie op te vullen door werken aan te kopen van onder meer Markus Lüpertz en Jörg Immendorff: belangrijke naoorlogse exponenten van Duits expressionistisch geïnspireerde schilders. Het schilderij Staudamm-dithyrambisch van Markus Lüpertz uit 1966 is hier een goed voorbeeld van.

Nieuwe generatie

Het aankopen van deze generatie, die nog niet in het Gemeentemuseum vertegenwoordigd was, biedt een goede context voor de nieuwe generatie Duitse schilders die onder leiding van Neo Rauch bekend zijn geworden als de ‘Neue Leipziger Schule’. Het museum kocht werken aan van de belangrijkste vertegenwoordigers: Neo Rauch, David Schnell en Matthias Weischer. Deze laatste twee kunstenaars zijn momenteel ook te zien in de tentoonstelling Schilderkunst Nederland – Deutschland Malerei in het GEM, evenals de Nederlanders Tjebbe Beekman en Aaron van Erp, van wie het museum eveneens werk aankocht. Met de aankopen van deze jonge schilders toont het museum de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse schilderkunst. Andere voorbeelden hiervan zijn onder andere de aankopen van Daniël Richter, Sebastian Gögel en Michael Kirkham. Ook van de Duitse schilder Anton Henning verwierf het museum deze zomer twee recente werken. Henning maakte naam met interieurs – gesamtkunstwerken gepresenteerd als installaties – zoals zijn Frankfurter Salon. In 2007 staat er een solotentoonstelling van deze veelzijdige kunstenaar op het programma.

Minimal Art en andere aanvullingen

Een andere belangrijke richting binnen het aankoopbeleid is de Minimal Art en de voortzetting daarvan. Zo wist het museum haar rijke collectie aan te vullen met het schilderij Uzlany II (1973) van Frank Stella, een belangrijke schakel in Stella’s oeuvre, die de overgang van twee- naar driedimensionaal werk laat zien. Ook in de hedendaagse kunst volgt het museum de voortzettingen op de Minimal Art, met werken van Imi Knoebel, Ulrich Rückriem en Günter Tuzina. Verdere aanvullingen op de vaste collectie zijn onder meer twee portretten van Andy Warhol, werk van Mario Merz, Paul Rebeyrolle, Marlene Dumas, Nam June Paik, Panamarenko, Juul Kraijer, B.C. Epker, Léopold Rabus en William Monk. Ook heeft de fotografie in de collectie een enorme groei gekend: het museum kocht in de afgelopen jaren werken aan van onder anderen Rineke Dijkstra, Loretta Lux, Desiree Dolron, Hellen van Meene, Boris Mikhailov en Craigie Horsfield.

Tickets kopen