04 juni 2005 t/m 11 september 2005

Indische zomer

De stijlkamers van het Gemeentemuseum krijgen deze zomer een exotisch tintje doordat zij in het teken staan van de mode en wooncultuur in het voormalig Nederlands-Indië. Te zien zijn typisch ‘Indische’ kledingstukken als de sarong en kabaja, maar ook kleding die in Nederland werd verkocht en speciaal voor gebruik in Indië was vervaardigd. De kamers zelf zijn in tropische stijl ingericht met meubels en zilver uit de tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie (V.O.C.).

In het kader van het festival ‘Indische zomer’, waaraan tientallen Haagse culturele instellingen meedoen, brengt ook het Gemeentemuseum een tentoonstelling onder deze noemer. Al vanaf het begin van de 17de eeuw is er sprake van levendige handelsbetrekkingen met Nederlands-Indië. In de loop van de 19de eeuw ontstaat een heel aanbod in Nederland van complete reisuitrustingen voor de zogeheten Indië-gangers. Er komen begin twintigste eeuw zelfs diverse kledingzaken, waaronder een groot aantal in Den Haag, die zich speciaal richten op klanten die naar Indië vertrekken. In de tentoonstelling tonen reclamefolders hoe men de ‘Indische uitrustingen’ aan de man bracht. Ook is te ontdekken hoe vrouwen in Nederlands-Indië, middels deze reclamefolders, modieuze kleding uit Nederland konden bestellen.

De Indische mode is te zien in de stijlkamers die ingericht zijn met meubels en zilver uit de tijd van de V.O.C. Elk vertrek krijgt zijn eigen functie, zoals ontvangstruimte, herenkamer, slaapkamer en de veranda. Hierdoor ontstaat een beeld van de wijze waarop Nederlanders zich in de tropen kleedden en hun woningen inrichtten.

Zie ook www.indischezomer.nl.

Tickets kopen