29 november 2014 t/m 06 april 2015

Hans Hovy

Sculptissimo

De zachte, speelse vormen in witte en zachtroze tinten doen aaibaar aan. Voor zijn serie Sculptissimo koos Hans Hovy (Amsterdam, 1953) voor de zachte en licht doorlatende steensoorten speksteen en albast. De kunstenaar heeft met een enorme precisie gehouwen, geboord, geraspt en geschuurd. De sculpturen die vanaf 29 november in de Projectenzaal van het Gemeentemuseum Den Haag worden getoond, doen denken aan de glooiingen van het lichaam. Ze zijn sensueel en spannend, maar ook geheimzinnig en grappig. 

De meeste beelden van Sculptissimo zijn rond en lieflijk met vormen die doen denken aan gezichten, dieren, planten en lichaamsdelen. Gezien vanuit de juiste hoek is Pure Love bijvoorbeeld een pasgeboren kind en Inside beauty een wuivende zeeanemoon. Maar niet alle sculpturen zijn onschuldig. Niet alleen door Hovy’s sensuele beeldtaal, maar ook vanwege titels als Licking, Wanting en The World of Sodom and Gomorra die de sculpturen een dubbelzinnige, ironische lading geven. Bovendien nodigen suggestieve uitstulpingen en holtes uit tot voyeuristische doorkijkjes. De sculpturen zijn voor velerlei uitleg vatbaar; bezoekers worden voor de gek gehouden, op het verkeerde been gezet, verleid en geprikkeld.

Sculpture is een afwijkend werk binnen de serie. De kleine rechthoekige en licht onafgewerkte vormen verraden het harde materiaal. Het werk verwijst, net als de titel van de tentoonstelling, naar het oude ambacht beeldhouwen. Deze sculpturen zijn echter veelomvattender en wereldser geworden en daarom is gekozen voor Sculptissimo, de overtreffende trap.

Hans Hovy woont en werkt in Amsterdam. Hij is opgeleid aan de Academie voor Beeldende Vorming (1977-1981) en Ateliers ’63 (1981-1983). Daarnaast voltooide hij een opleiding meubelmaken en werkte hij enkele jaren als meubelrestaurator in het Amsterdams Historisch Museum. In eerdere series werkte Hovy met hout, brons als gietijzer, maar ook met die materialen wist hij een aaibaarheidsfactor te creëren. Met de tentoonstelling in de Projectenzaal is Hovy’s werk voor het eerst in een museum te zien.  

Tickets kopen