15 september 2007 t/m 02 december 2007

Haagse Hofmode

Persbeeld tentoonstelling Haagse Hofmode

Haagse Hofmode

Meterslange slepen, glinsterende borduursels in goud en zilver, pastelkleurige baljaponnen met kostbaar kant uit de Belle Epoque… Aan de hand van kledingstukken uit de 18de tot  20ste eeuw, ontvouwt zich in de tentoonstelling Haagse Hofmode een indrukwekkend verhaal over de hofcultuur uit vervlogen tijden. Het betreft topontwerpen van bekende Haagse en buitenlandse modehuizen, vervaardigd voor de beau monde. Verder toont deze expositie aan dat de Haagse wereld die verleden tijd lijkt, in veel opzichten nog verrassend actueel is. Enkele topstukken uit de garderobe van Pim Fortuyn (1948-2002) illustreren dit.

Door de aanwezigheid van hof, adel, politiek en ambassades, was La Haye mondain en internationaal georiënteerd: men sprak er zelfs een eigen taal, het zogenaamde ‘Hagois’, een opmerkelijke mix tussen Nederlands en Frans. Het wereldse karakter van de stad blijkt uit de bewaard gebleven japonnen van hofdames, dames-du-palais en anderen die in hofkringen verkeerden. Zij droegen deze modieuze ontwerpen tijdens ontvangsten, diners, bals, inhuldigingen en huwelijksplechtigheden, maar ook in geval van rouw. In het uitgaansleven kon men zich weliswaar frivoler kleden dan ‘aan het hof’, maar ook dan beschikte men over Haagse allure.

Henriette van de Poll

Werkelijk uniek is de grote collectie kledingstukken van jonkvrouw Henriette van de Poll (1853-1946), hofdame van koningin-moeder Emma, wiens vele brieven een kijkje bieden achter de schermen van het paleis. De vele anekdotes schetsen een milieu, waarin mode van levensbelang was. Achter elk kledingstuk gaat een bijzonder verhaal schuil, dat de geschreven en ongeschreven regels van het Haagse hof blootlegt. Wanneer droeg je een manteau de cour, wat betekende demi-montante, hoe ging je gekleed in ‘lichte rouw’ en wat bedoelde men met ‘décolleté verplicht’?

Ook bijzondere creaties van hofleveranciers, zoals het bekende Maison Kühne en Maison De Bonneterie zijn in de tentoonstelling vertegenwoordigd. Daarnaast zijn kledingstukken van enkele sterren uit het Haagse uitgaansleven van weleer te bewonderen, zoals van Fie Carelsen (1890-1975), grande dame van het toneel en Else Rijkens (1898 – 1953), een concertzangeres van internationale faam. De temperamentvolle Fie Carelsen leidde een roerig leven aan de zijde van verschillende mannen uit de Haagse society: haar kleding is gemaakt om te schitteren op het toneel en in het uitgaansleven. De elegante creaties van Franse en Engelse couturiers die Else Rijkens droeg, getuigen van het internationale jetsetleven dat zij leidde. Den Haag telde begin 20ste eeuw ook verscheidene dandy’s, onder wie Louis Couperus (1863-1923), die altijd tot in de perfectie verzorgd en gekleed was. In Haagse Hofmode is een camelkleurige overjas te zien, vergelijkbaar met de jas van het standbeeld, waarmee Couperus door Kees Verkade werd vereeuwigd aan het Lange Voorhout.

Pim Fortuyn

Haagse Hofmode toont aan dat de Haagse wereld die verleden tijd lijkt, in veel opzichten nog verrassend actueel is. Dit wordt nog eens geïllustreerd aan de hand van enkele topstukken uit de garderobe van Pim Fortuyn (1948-2002), die zich in zijn ‘Haagse tijd’ graag kleedde als een moderne dandy. Fortuyn had de ambitie om minister-president te worden en zette daarvoor een beproefd wapen in: een onberispelijke garderobe.  

De tentoonstellingsvormgeving is in handen van Maarten Spruyt, de stylist en art director voor onder andere ontwerpers als Marlies Dekkers, Bernhard Willhelm en Tommy Hilfiger, die in 2006 de vormgeving voor de succesvolle tentoonstelling Fashion NL verzorgde.

U kunt rondleidingen boeken voor deze tentoonstelling! Neem hiervoor contact op met educatie@gemeentemuseum.nl of bel Marjan Pols (070 - 33 81 120) of klik hier voor meer informatie.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus, getiteld Haagse Hofmode (Waanders, € 17,95).

Elegance is mediapartner van deze tentoonstelling

Afbeelding verwijderd.

Met dank aan:

Afbeelding verwijderd.

Tickets kopen