24 september 2005 t/m 08 januari 2006

Haags goud en zilver

Persbeeld tentoonstelling Haags goud en zilver
Den Haag is door de eeuwen heen een belangrijke opdrachtgever geweest voor Haagse goud- en zilversmeden. Niet alleen als residentie van het Stadhouderlijk Hof en het Koninklijk Huis en de Staten-Generaal maar ook als de stad waar talloze aanzienlijke Nederlandse families en buitenlandse gezanten resideerden. Het Gemeentemuseum toont een veelheid aan hoogtepunten uit deze edelsmeedkunst.

In het Haagse zilver versmelten nationale stijlkenmerken met buitenlandse invloeden zodat zeker in de achttiende eeuw met recht gesproken kan worden van een voorname, typisch Haagse stijl. Het Gemeentemuseum heeft de belangrijkste en meest omvangrijke collectie Haags zilver. Deze collectie wordt in de tentoonstelling gepresenteerd in samenhang met gouden en zilveren objecten – vaak van koninklijke herkomst – uit privé-collecties, maar ook uit prestigieuze museale collecties zoals die van de Hermitage in Sint Petersburg, het Victoria & Albert Museum in Londen en het Louvre in Parijs. Een voorbeeld hiervan is een recent ontdekte acht kilo zware luiermand van de latere stadhouder Willem II en Mary Stuart (1645). Ook te zien is een reusachtige wijnfontein van Hermanus van Gulik (1704), een 80 centimeter hoge klok van filigrainwerk die omstreeks 1670 door Breghtel is vervaardigd en de zilveren modellen (1655) voor het boekbeslag van de verzamelde werken van Cats. Het uitgebreide, nooit eerder getoonde, huwelijkscadeau dat de stad Den Haag in 1839 aan erfprins Willem en prinses Sophie schonk, is een goed voorbeeld uit Nederlands koninklijk bezit.

Nieuw standaardwerk

Bij de tentoonstelling verschijnt een standaardwerk over de Haagse edelsmeedkunst van de hand van de conservator oude kunstnijverheid dr. Jet Pijzel-Dommisse, met bijdragen van dr. Reinier Baarsen, drs. Wies Erkelens, drs. G. Sanders en drs. Jean - Pierre van Rijen.

Tickets kopen