21 maart 2015 t/m 21 juni 2015

Getemde Hemel

Het Gemeentemuseum Den Haag nodigt vanaf 2015 elk half jaar een (inter)nationale schrijver uit als ‘schrijver-in-de-residentie’. De schrijver gaat zes maanden op ontdekkingsreis door de zalen en depots van het museum. Hij of zij verzamelt bijzondere kunstwerken, objecten en verhalen en laat zich inspireren tot nieuw werk. Dat mag van alles zijn; van poëzie tot proza. Schrijfster Miek Zwamborn (1974) bijt het spits af. Vanuit haar fascinatie voor oerlandschappen en bijzondere weeromstandigheden ging zij in het museum op zoek naar ‘opgesloten natuur’. De kunstwerken die zij verzamelde, inspireerden haar tot prachtige gedichten. Het resultaat is te zien in de tentoonstelling ‘Getemde Hemel’.

Miek Zwamborn (1974) bezocht tussen oktober 2014 en maart 2015 wekelijks het museum. Een tekening van een tornado van de Amsterdamse kunstenaar-apotheker Oey Tjeng Sit (1917-1987) inspireerde haar tot het thema van de tentoonstelling: “Na het vinden van die tekening werd het museum als weerstation mijn uitgangspunt en zocht ik verder naar werken uit de collectie waarin meteorologische elementen zaten: mist, regenbuien, sneeuw.” Die ontdekkingsreis resulteerde in een verrassende keuze uit de museumcollectie die in het Berlage-kabinet te zien is. De gekozen objecten gaan vergezeld van gedichten en aantekeningen die Zwamborn voor deze gelegenheid maakte.

De tentoonstellng is een project in wording; wekelijks vult Zwamborn deze aan met nieuwe gedichten, aantekeningen en beeldmateriaal. Eind juni 2015 wordt de tentoonstelling en een bijbehorend schetsboek -dat ook op zaal te zien is- afgerond. Een bibliofiele uitgave van het schetsboek (oplage 75 ex.) is vanaf 21 juni te koop in de museumwinkel.

Miek Zwamborn (Schiedam, 1974)
Miek Zwamborn is schrijver, vertaler en beeldend kunstenaar. In haar werk spelen het landschap en historie een belangrijke rol. Zwamborn publiceerde de romans Oploper (2000) en Vallend Hout (2004) en de dichtbundel Het krieken van sepia (2008). In 2013 verscheen haar derde roman De Duimsprong bij uitgeverij Van Oorschot. Ze vertaalde de Sez Ner-trilogie (2013) van de Zwitser Arno Camenisch en de experimentele dichtbundel Honingprotocollen (2015) van de Duitse Monika Rinck.

Lees hier ook het persbericht dat verscheen bij de lancering van schrijver-in-de-residentie.

 

Tickets kopen