23 november 2013 t/m 21 maart 2014

Geschonken glas

Recent is de collectie moderne kunstnijverheid van het Gemeentemuseum Den Haag verblijd met een prachtige schenking glas. Onbetwist hoogtepunt van deze gift vormen twintig oogverblindende vazen van de internationaal vermaarde Italiaanse glaskunstenaar Lino Tagliapietra (1934). Met het werk van de Nederlandse glascoryfeeën Mieke Groot (1949) en Frank van den Ham (1952) en de deels in Nederland gevormde Amerikaanse Toots Zynsky (1951) maken de glasobjecten van Tagliapietra deel uit van de kunstcollectie van het echtpaar Wil en José Roef-van Hest. Al eerder schonk dit echtpaar een aantal keramische objecten van Leen Quist (1942) dat samen met het glas wordt tentoongesteld.

Venetiaanse praal

Tot het werk van Tagliapietra dat de heer en mevrouw Roef-van Hest in de loop van de jaren bijeen hebben gebracht, behoort ook een negental glasgondels die het museum als promised gift in langdurig bruikleen krijgt. Speciaal voor deze spectaculaire objecten heeft het echtpaar een serre aan hun huis laten bouwen om de veelkleurige glazen gondels optimaal tot hun recht te laten komen. Het oeuvre van deze vier geheel verschillende glaskunstenaars vertegenwoordigt de vele gezichten van de glaskunst van deze tijd. Of je zijn werk nu kunst of ambacht noemt, Lino Tagliapietra wordt alom beschouwd als een van 's werelds grootste glaskunstenaars om zijn vermogen om klassiek en eigentijds design fuseren. Zijn werk staat bekend om zijn complexiteit en elegantie. Het  kenmerkt zich door de toepassing van de eeuwenoude Venetiaanse filigraantechnieken die door hem letterlijk nieuw leven zijn ingeblazen.

Nederlandse pracht

De vaas- en potvormen van Mieke Groot vallen op door de wijze waarop het glas is verrijkt met een huid van email. Ze brandt het werk in etappes, waardoor er barsten en scheuren in de structuur van het object ontstaan.  In zijn kleurrijke glascomposities verwerkt Van den Ham zijn fascinatie voor het verre oosten en Afrika, soms in combinatie met andere materialen. De heldere tot  veelkleurige containervormen zijn gemaakt van gesmolten glas dat met behulp van een mal is vervormd.

De felgekleurde vazen van Zynsky zijn het resultaat van een intrigerend spel van gekleurde glasstaven die met elkaar zijn versmolten.

De tentoonstelling Geschonken glas laat zien hoezeer particulier initiatief van belang is voor het kunstbezit van Nederland. Met deze schenking is niet alleen de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag substantieel verrijkt, maar ook de collectie Nederland. Met recht een majeure schenking.

Tickets kopen