07 februari 2004 t/m 28 maart 2004

Gary Lang

Persbeeld tentoonstelling Gary Lang

Het werk van de Amerikaanse kunstenaar Gary Lang (Los Angeles, 1950), was eerder, in 1996, al in de Projectenzaal van het museum te bewonderen. En onlangs, in 2002 waren verschillende doeken van de kunsenaar aanwezig op de tentoonstelling Minimal in 2002. Ook voor de komende tentoonstelling zal Gary Lang schilderijen tonen die hij maakt volgens het Amerikaanse "all over"-principe: het platte doek zonder grenzen. Gary Lang maakt verleidelijke, kleurrijke doeken. Ingenieuze weefwerken van verf waarin je oog al snel verstrikt raakt. Lang, die woont en werkt in Californië is alles behalve een conceptuele schilder. Eenzaam opererend aan de Westcoast werkt hij in de traditie van de Amerikaanse schilders als Jackson Pollock en Clifford Still die onder de noemer van het abstract expressionisme in de jaren vijftig furore maakten. Net als bij Pollock is bij Lang het fysieke schilderen van levensbelang voor het doek. Voor Lang is de fysieke handeling van het schilderen bijna meditatief. In zijn doeken, waarin hij bijvoorbeeld verschillende kleuren in smalle verticale penseelstreken naast elkaar zet, is juist de concentratie op de handeling zelf van belang. De regelmatige ritmische lijnen contrasteren met de onregelmatigheid van het handwerk. Wie het werk van dichtbij bekijkt ziet subtiele afwisselingen in een eigen handschrift. Wie afstand neemt ziet een prachtig overall patroon.

Tot en met 17 maart is in galerie Steendrukkerij Amsterdam ook werk van Gary Lang te zien, naast dat van Robert Mangold, Julius Schulman, Helmut Newton en Norman Maier.

Adres: Lauriergracht 80, 1016 RM Amsterdam. Tel. 020 - 624 14 91, www.steendrukkerij.com

Bij deze tentoonstelling Gary Lang is een publicatie op CD-rom verschenen. Deze bevat teksten van Franz Kaiser, Wim van Krimpen en Erik Quint, een interview met Gary Lang, de catalogus met de werken van de tentoonstelling en een wandeling over de tentoonstelling. Ook staan er enkele beelden op van de tentoonstelling die eerder (16 maart t/m 26 mei 1996) in het Gemeentemuseum te zien was.

Deze CD-rom is verkrijgbaar in de winkel van het Gemeentemuseum voor € 12.95.

Voor een wandeling over de tentoonstelling klik hier

Tickets kopen