18 februari 2006 t/m 14 mei 2006

Gabi Dziuba Günther Förg

Persbeeld tentoonstelling Gabi Dziuba Günther Förg

In de projectenzaal zijn dit voorjaar de sprookjesachtige, rijk gedecoreerde sieraden van de Duitse kunstenares Gabi Dziuba (1951) te zien. Zo is er een met robijnen ingezette ring in de vorm van een kroontje, een felgekleurd klavertje vier dat dienst doet als hanger en een armband waaraan barokke sleutels bungelen. Günther Förg (1952) neemt de inrichting van deze presentatie voor zijn rekening, waardoor een spannende installatie ontstaat.

Gabi Dziuba studeert, nadat ze eerst een opleiding heeft genoten aan de Fachhochschule für Gestaltung in Pforzheim, van 1978 tot en met 1983 aan de Academie voor Beeldende Kunst in München. Haar liefde voor de sieraadkunst komt voort uit die voor de beeldende kunst. De eerste keer dat Dziuba geconfronteerd wordt met Andy Warhols tekeningen van goudgekleurde schoenen, werkt betoverend en stimuleert haar te experimenteren met materialen als goud en zilver. Dit brengt haar uiteindelijk tot het ontwerpen van sieraden in een zeer eigen stijl, die zich kenmerkt door kleur, rijke versieringen, maar ook door een subtiel gevoel voor humor. Haar ontwerp van een gouden kettinkje met daaraan het woord Scheisse gehangen, is hier een goed voorbeeld van.

Dziuba omringt zich in haar woning met werken van collega-kunstenaars uit München als Günther Förg, Hans-Jörg Mayer en Martin Kippenberger. De relatie tussen Günther Förg en Gaby Dziuba dateert al vanaf begin jaren tachtig. De afgelopen decennia maakte hij verscheidene meer dan levensgrote fotoportretten van haar. Förg krijgt bekendheid door zijn installatieachtige tentoonstellingen, waarin reusachtige zwaar ingelijste foto’s getoond worden tegen een wand die opgedeeld is in verschillende kleurvlakken. In deze installaties streeft hij altijd naar een evenwicht tussen figuratie (de fotoportretten) en abstractie (de wandschilderingen). In het Gemeentemuseum werken Förg en Dziuba voor de eerste keer aan een gezamenlijke installatie.

Tickets kopen