25 maart 2006 t/m 05 juni 2006

Fashion NL: The next generation

Persbeeld tentoonstelling Fashion NL: The next generation

Nederlandse modeontwerpers zijn de afgelopen jaren zeer succesvol. Inmiddels is er weer een nieuwe generatie opgestaan, die nog maar kort geleden is afgestudeerd aan Nederlandse academies. De meeste van deze jonge creatieven zijn geboren in de jaren ’70 en mixen hun werk net zo makkelijk met muziek als met beeldende kunst. Couture blijkt geen toverwoord meer; het is duidelijk dat mode een andere plek heeft gekregen in de maatschappij. Met Fashion NL toont Het Gemeentemuseum een dwarsdoorsnede van Nederlands nieuwste, zeer uiteenlopende ontwerpers.

De expositie toont een bijzondere dwarsdoorsnede van deze jonge ontwerpers. Van futuristische schoenontwerpen van de in Londen werkzame Marloes ten Bhömer tot sprookjesachtige kleding van Hamid Ed-Dakhissi. En van de surrealistisch aandoende werken van And Beyond (Brigitte Hendrix en Jolanda van den Broek), tot de siliconentechniek van Aico Dinkla. Ook zijn er ontwerpen te zien van Erik Frenken van wie het museum onlangs zeven stukken aankocht en van het duo G N, zijnde Gerrit Uittenbogaard en Natasja Martens, die vooral bekend zijn door hun grafisch aandoende kleding. Mada van Gaans toont ontwerpen geïnspireerd door mythes, sagen en stripverhalen, Monique van Heist valt op met haar stoere kleding voor vrouwen, Percy Irausquin, blijkt een van de weinige ‘couturiers’ van zijn generatie en multitalent Bas Kosters is net zo bekend om zijn versie van de Bugaboo als om zijn sieraden, tassen en poppen en muziek. Spijkers & Spijkers showen hun collecties tijdens de London Fashion Week en verkopen hun ontwerpen in meer dan twaalf landen en het werk van Jeroen van Tuyl, die traditionele vormen een nieuw uiterlijk geeft wordt verspreid vanuit Parijs. Jan Taminiau, gebruikt oude technieken en materialen en de collectie van kunstenaar en ontwerpster Mariana Lazarevicantieke heeft een grafische uitstraling. Francisco van Benthum maakt voor Wolf perfect uitgevoerde mannenkleding terwijl Joff juist opvalt met zijn uniseks collectie. Er zijn nieuwe creaties van gerecycled bont van Frido van der Weij en streetwise ontwerpen van Daryl van Wouw. Ook startende ontwerpers, die in hun korte loopbaan al in de prijzen vielen, krijgen op deze tentoonstellng de ruimte: Edwin Oudshoorn , Claes Iversen, Elke Lutgerink, Dan Gonen en Mattijs van Bergen.

Kortom: er is een hoop te beleven op deze presentatie van jonge maar internationale ontwerpers. Voor deze presentatie richten de exposanten een eigen universum in, waarin ze hun ontwerpen aanvullen met andere disciplines waar ze zich van bedienen, zoals muziek, beeldende kunst en fotografie. De vormgeving is in handen van stylist en art director Maarten Spruyt.

Gemeentemuseum geeft gewilde affiches weg

De eerste 50 inzenders zijn helaas al binnen. De winnaars krijgen binnenkort het unieke full colour affiche met het ontwerp Two Teacups and a Frying Pan van Bas Kosters toegezonden. Hou deze site en de digitale nieuwbrief in de gaten voor nieuwe acties!

Museumwinkel

P.S.: Accessoires van Mada van Gaans zijn op dit moment te koop in museumwinkel.

Tickets kopen