01 september 2005 t/m 04 december 2005

En Vogue! Mode uit Frankrijk en Nederland in de 18de eeuw

Persbeeld tentoonstelling En Vogue! Mode uit Frankrijk en Nederland in de 18de eeuw
Kleurrijke zijdes, wollen damasten, barokke bloemmotieven en goudbrokaat, de mode uit de 18de eeuw is een lust voor het oog. In het Gemeentemuseum is een groot aantal spectaculaire kostuums voor vrouwen en mannen uit deze tijd te bewonderen, die eerder dit jaar in Musée Galliera te Parijs te zien zijn.
Frankrijk, met Parijs als modecentrum, zette de toon voor de 18de-eeuwse mode, terwijl ook belangrijke invloeden uit Engeland zich deden gelden. Het was een tijd waarin sprake was van een internationaal modebeeld, een Europese mode. Zo kochten Marie- Antoinette en onze ‘eigen’ prinses Wilhelmina, vrouw van stadhouder Willem V, beiden regelmatig kleding aan bij de vermaarde Rose Bertin te Parijs, de ‘ministre de la Mode’ van het Franse hof. Nederland volgde in deze tijd de internationale tendensen, maar ontwikkelde ook eigen modes, mede doordat via de handelscontacten van de V.O.C. fraai bewerkte stoffen ons land bereikte. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘Japonse rok’, een kamerjas voor mannen. Spiegelbeeld

Zowel het Musée Galliera te Parijs als het Gemeentemuseum bezit een schitterende collectie japonnen en mannenkleding uit de 18de eeuw. Deze worden in de tentoonstelling En Vogue! als elkaars spiegelbeeld gepresenteerd, waardoor de verschillen en overeenkomsten tussen de ‘Franse’, ‘Europese’ en ‘Nederlandse’ mode duidelijk worden. Hiervoor zijn niet alleen kostuums, maar ook accessoires, schilderijen en prenten uit Nederlandse, Franse en Engelse musea en een aantal belangrijke particuliere collecties bijeengebracht.

Tickets kopen