13 april 2013 t/m 14 juli 2013

Edith als muze

Een project door Puck Verkade

Edith as Muse
Het intrigerende Portret van Edith (1915) van Egon Schiele is het uitgangspunt van Edith als muze, een project door Puck Verkade (Den Haag, 1987). De Oostenrijkse schilder portretteerde zijn vrouw niet als standaard sensuele muze. We zien haar als een schuchter, bedachtzaam meisje gekleed in een gestreepte jurk, die zij van gordijnstof speciaal voor haar bruiloft maakte. In Edith als muze verkent Puck Verkade de grenzen tussen geschiedenis, verbeelding en werkelijkheid. Als hedendaagse personificatie van Edith neemt zij de bezoeker mee in een unieke wandeling door het museum langs verschillende installaties van documenten, video’s en objecten. Ze kruipt letterlijk in haar huid middels dit spannende ‘Gesamtkunstwerk’ dat bestaat uit drie installaties, wandelingen en interactieve rondetafelgesprekken.
 

Egon Schiele
Egon Schiele was het ‘enfant terrible’ van de Weense avant-garde. Zijn expressionistische werk – met als thema’s ontluikende seksualiteit, dood en verval – veroorzaakte een groot schandaal in het Wenen van het begin van de 20e eeuw. Vanaf zijn huwelijk met Edith in 1915, het jaar waarin hij ook Portret van Edith schilderde, verandert zijn werk. Het verliest zijn kenmerkende grilligheid en de lijnen worden wat ronder. De tragiek van het portret ligt in het feit dat het echtpaar drie jaar later zou overlijden aan de Spaanse griep.

Unieke wandeling
In Edith als muze daagt Puck Verkade de bezoeker op verschillende manieren uit om betrokken te raken bij het schilderij. De zoektocht naar identiteit, een thema dat Egon Schiele zijn gehele carrière bezighield, staat hierbij centraal. Zo bestaat in het Gemeentemuseum de kans dat ‘Edith’ je meeneemt op een bijzondere wandeling langs verschillende installaties van documenten, video’s en objecten. Niet zoals in 1915 in een jurk van gordijnstof, maar gekleed in een hedendaagse interpretatie gemaakt door de Haagse ontwerpster Sara Vrugt.

De wandelingen vinden plaats op vrijdag en zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur op de volgende data: 19 april, 20 april, 26 april, 27 april, 3 mei, 4 mei, 10 mei en 11 mei. Je kunt niet reserveren voor de wandelingen.

Het Weense koffiehuis
Feit en fictie lopen niet alleen tijdens de wandelingen in elkaar over, maar ook in de rondetafelgesprekken die ‘Edith’ in samenwerking met Edwin Becker (hoofd tentoonstellingen Van Gogh Museum en expert Weense kunst) organiseert. Het Weense koffiehuis was in de tijd van Schiele dé ontmoetingsplek voor musici, filosofen en kunstenaars die bij elkaar kwamen om te discussiëren. Als deelnemer aan de interactieve rondetafelgesprekken kun je deze authentieke sfeer in het museum ervaren. Schiele's tijdgenoten zijn het uitgangspunt voor een kunsthistorische schets van het toen naar het nu. Voel je één van hen en discussieer mee over het leven en de kunst!

De rondetafelgesprekken vinden plaats op zondag tussen 14:00 en 15:15 uur op de volgende data: 21 april, 28 april, 5 mei en 12 mei. Aanmelden voor de rondetafelgesprekken kan via edith@gemeentemuseum.nl

Edith op Facebook
Edith als muze houdt niet op bij de museummuren, zo maakte Puck speciaal voor Edith een Facebook pagina: www.facebook.com/EdithSchiele.Gemeentemuseum die een bijzonder kijkje achter de schermen geeft van het gehele project.

Puck Verkade
Puck Verkade (www.puckverkade.com) studeerde in 2011 af aan de KABK met de video-installatie Any day now, waar ze onder meer de Stroom aanmoedigingsprijs voor kreeg en een nominatie voor de Young Blood Award. Vorig jaar werd zij runner-up in het AVRO programma ‘De Nieuwe Rembrandt’. Door middel van haar werk, dat veelal bestaat uit video-installaties, performances en interactieve projecten, onderzoekt Puck Verkade sociale structuren en maatschappelijke kwesties.

Het jaar van Edith Schiele
Het Gemeentemuseum Den Haag heeft 2013 uitgeroepen tot het jaar van Edith Schiele. Naast het project van Puck Verkade schrijft Harriët van Reek speciaal voor de allerkleinsten een boek over Edith, waarna in juni een speciale kindertentoonstelling volgt.

Tickets kopen