14 november 2009 t/m 30 mei 2010

De wondere wereld van de Tsjechisch-Slowaakse glaskunst

Persbeeld tentoonstelling De wondere wereld van de Tsjechisch-Slowaakse glaskunst

Een groot aantal hoogtepunten uit de indrukwekkende glascollectie van Sam Jonker en Valentine Zaremba die het Gemeentemuseum dit jaar in langdurig bruikleen kreeg, zal vanaf 14 november in het museum te zien zijn. De verzameling bestaat uit abstract-geometrische optische glaskunst, een vorm die in voormalig Tsjecho-Slowakije hoogtij vierde. De minimalistische, kleurrijke objecten spelen met licht, vorm en weerspiegeling en verrassen daardoor vanaf iedere kant van waaruit ze bekeken worden.

De tentoonstelling is een eerbetoon aan de in dit jaar overleden Sam Jonker (1930-2009) die samen met Valentine Zaremba in dertig jaar een grote collectie Tsjechisch glas opbouwde. De werken zijn gemaakt van optisch glas dat, zoals de naam al aangeeft, bekend staat om zijn optische kwaliteiten. Als geen ander weten de Tsjechisch-Slowaakse glaskunstenaars de vergrotende, verkleinende en verkleurende effecten van het glas uit te buiten. Door de werking van licht en de verandering van gezichtspunt levert één object vele verschillende verschijningsvormen op.
In de collectie is het werk van Václav Cígler uiteraard ruimschoots vertegenwoordigd. Deze toonaangevende kunstenaar richtte in 1965 de afdeling Glas in architectuur op aan de kunstacademie in Bratislava en legde hiermee de basis voor de abstract-geometrische richting van de optische glaskunst. Een mooi voorbeeld van de architectonische kwaliteiten van zijn werk is het object Pyramid uit 1987. De glassculptuur is samengesteld uit een tweetal piramidale vormen, waarvan de kleinste met zijn spitse bovenkant als een naaldhak op de grond rust en de grootste piramide ondersteunt. Beide vormen zijn opgebouwd uit een groot aantal verlijmde lagen van metaal gespiegeld vensterglas. Een ander kunstwerk dat zijn optische kwaliteiten toont is Two Half Eggs. Dit werk uit 1994 bestaat uit twee halve eivormen waarvan de bovenkanten zijn afgeschuind met een spiegelend vlak. Binnenin lijken glasslierten en andere ‘ongerechtigheden’ een eierdooier te vormen.

De collectie van Jonker en Zaremba, die maar liefst ruim honderd objecten telt, is uniek voor Nederland en geniet ook internationaal een grote reputatie. Het Gemeentemuseum Den Haag, dat een uitzonderlijke glascollectie heeft vanaf het eerste glas uit de Oudheid tot het meest recente glas, is om die reden bijzonder blij dat de Stichting Modern Glas deze unieke collectie Tsjechisch-Slowaakse glaskunst aan het museum in langdurig bruikleen heeft gegeven.
ING Nederland heeft besloten hun aanvullende, bijzondere collectie Tsjechisch-Slowaaks glas in langdurig bruikleen te geven aan het Gemeentemuseum. Het Gemeentemuseum Den Haag beschikt dankzij deze twee verzamelingen over de belangrijkste Nederlandse collectie glas uit het voormalige Tsjecho-Slowakije.

Tickets kopen