23 maart 2002 t/m 14 juli 2002

De tijd van Degas

De tijd van Degas toont, dankzij een uitzonderlijke bruikleen van Musee d'Orsay in Parijs, een groep topstukken van het impressionisme en de historieschilderkunst. De schommel van Renoir, Bretonse boeren van Gauguin, en Vrouwen in de tuin van Monet (het eerste doek dat hij helemaal buiten schilderde) is slechts een greep uit de gerenomeerde doeken. Edgar Degas, het buitenbeentje van de impressionisten, vormt de spil van de tentoonstelling. Degas' waardering voor het academisme van Ingres maar ook voor de vrije toets en het kleurgebruik van Delacroix, toont zijn brede belangstelling. Zijn oog viel niet alleen op vooruitstrevende tijdgenoten met wie hij de eerste impressionistententoonstelling organiseerde, maar ook op de historieschilders met wie hij in Rome een onvergetelijke tijd had doorgebracht. Degas, van wie veertien schilderijen te zien zijn, waaronder het beroemde portret van de familie Bellelli, ontpopte op latere leeftijd als verzamelaar.

De rijkdom van die verzameling is weerspiegeld in de diversiteit van de tentoonstelling. Aan de hand van foto's - onder meer van Degas - geeft De tijd van Degas ook een beeld van Parijs aan het einde van de negentiende eeuw.
Ter gelenheid van de tentoonstelling vinden er tal van activiteiten plaats op het gebied van film, dans en muziek. Informatie vindt u op deze site.

Voor een overzicht van enkele hoogtepunten uit de tentoonstelling kunt u het miniboekje bekijken: klik hier.

Tickets kopen