05 december 2015 t/m 03 juli 2016

De ruimte als portret

The Vincent Award Room

Lange gangen, rommelige ateliers en verlaten kamers. Verstilde interieurs staan centraal in de nieuwste presentatie in The Vincent Award Room, waarbij werken afkomstig uit The Monique Zajfen Collection gecombineerd worden met collectiestukken van het Gemeentemuseum Den Haag. De geportretteerde interieurs van 19de-eeuwse meesters als Toorop en Weissenbruch en die van hedendaagse kunstenaars zoals Matthias Weischer zijn wonderlijke stillevens: het is doodstil in de kamers, het verhaal en de personages ontbreken.

Het lege interieur als thema
Het interieur dient in de schilderkunst vaak als decor; als achtergrond voor genretaferelen, mythologische verhalen of historische gebeurtenissen. Toch is ook het lege interieur al sinds eeuwen een geliefd thema. In de 19de eeuw kiezen schilders regelmatig hun eigen werkruimte als onderwerp. Geïnspireerd door 17de-eeuwse atelierscènes schilderen zij zorgvuldig gecomponeerde stillevens van tafels, penselen, lijsten en schildersezels, of stoffige ruimtes met rekwisieten als doodshoofden en vaaswerk. Bij gebrek aan narratief of personages lijkt het interieur zelf karakter te krijgen. Moderne en hedendaagse kunstenaars gaan hierin een stap verder. De vroege schilderijen van verweerde kamers en vergeten ateliers van de Duitse kunstenaar Matthias Weischer wekken associaties op met tijden van weleer en refereren daarmee aan onze herinneringen. In zijn zoektocht naar een manier om de innerlijke ruimte zelf te verbeelden, laat Weischer meer en meer elementen weg. Zijn ‘Resonanzräume’, ruimtes voor reflectie, worden echter nooit volledig abstract. De presentatie bestaat uit 12 werken van Jan Toorop, Gino Severini, Dirk Hidde Nijland, Johannes Bosboom ,Jan Weissenbruch, Frans Zwartjes, George Hendrik Breitner, Matthias Weischer en Lilian Kreutzberger.

The Vincent Award
The Vincent Award is een van de belangrijkste prijzen voor hedendaagse kunst. De prijs eert een mid-career Europese kunstenaar met een aanzienlijke invloed op de ontwikkeling van de internationale beeldende kunst. The Vincent Award wil bovendien communicatie in een vrij, verenigd en vreedzaam Europa bevorderen. In 2000 richt de Broere Charitable Foundation The Vincent Award op, ter nagedachtenis aan Monique Zajfen, een geliefde vriendin van de Broere familie en voormalig galeriehoudster van Galerie 121 in Antwerpen. Haar betrokkenheid bij en passie voor de hedendaagse kunst inspireerde de Broere Charitable Foundation tot deze prijs en de wens talentvolle kunstenaars uit Europa te stimuleren. Sinds 2014 organiseert het Gemeentemuseum Den Haag de prijs. Eija-Liisa Ahtila (2000), Neo Rauch (2002), Pawel Althamer (2004), Wilhelm Sasnal (2006), Deimantas Narkevičius (2008) en Anri Sala (2014) mochten de prijs tot nu toe in ontvangst nemen. Dit jaar zijn Nairy Baghramian (Iran, woont en werk in Berlijn), Manon de Boer (Nederland, woont en werkt in Brussel), João Maria Gusmão + Pedro Paiva (Portugal), Jutta Koether (Duitsland) en Slavs and Tatars (opgericht in Eurazië , gevestigd in Berlijn) genomineerd. De kunstenaars presenteren hun werk vanaf 24 september 2016 in de tentoonstelling The Vincent Award 2016; op 17 november 2016 wordt bekend wie de winnaar is en de geldprijs van €50.000 wint.

Monique Zajfen Collectie
Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een duurzame samenwerking met de Broere Charitable Foundation. Onderdeel daarvan is dat het museum de Monique Zajfen Collection in bruikleen krijgt. Dit is een belangrijke Nederlandse privécollectie hedendaagse kunst, met werken van vier eerdere winnaars van The Vincent Award en kunstenaars als Marlene Dumas, Luc Tuymans, Thomas Schütte en Stephan Balkenhol. In The Vincent Award Room in het Gemeentemuseum zijn doorlopend tentoonstellingen met werk uit de Monique Zajfencollectie te zien. 

 

Tickets kopen