29 oktober 2005 t/m 12 februari 2006

De Ouborg Prijs 2005

Ben van Os. Gebouwde luchtkastelen

Persbeeld tentoonstelling De Ouborg Prijs 2005
De Ouborg Prijs wordt om de twee jaar toegekend aan een Haagse kunstenaar met een oeuvre dat lokaal en nationaal van belang is. De prijs, genoemd naar de Haagse kunstenaar Pieter Ouborg (1893-1956), is de Haagse stadsprijs voor beeldende kunst, die bestaat uit een bedrag van € 4.750, een tentoonstelling in het Gemeentemuseum en een publicatie verzorgd door Stroom Den Haag. De Ouborg Prijs 2005 wordt toegekend aan de veelzijdige art director Ben van Os (1944). Droomachtige filmvormgeving

Ben van Os verwierf internationale faam als art director voor films. Hij ontwierp de afgelopen twintig jaar onvergetelijke decors voor meer dan zestig speelfilms en werd tweemaal genomineerd voor een Oscar: in 1994 samen met Jan Roelfs voor de vormgeving van de film Orlando van Sally Potter en vorig jaar voor de sfeerbepaling van Girl with a Pearl Earring van Peter Webber. Bovenal is Ben van Os bekend geworden vanwege zijn samenwerkingen met regisseur Peter Greenaway. De bizarre, spraakmakende films ZOO (1985), Drowning by Numbers (1986), The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover (1989) en Prospero’s Books (1991) danken hun reputatie mede aan de uitbundige, vervreemdende decors van Ben van Os en zijn compagnon Jan Roelfs. Van Os werd beroemd met zijn barokke, droomachtige filmvormgeving. Hij stelt dat de ‘luchtkastelen’ die hij creëert een werkelijkheid op zichzelf vormen – een ‘verhevigde werkelijkheid’ die geënt is op de artificiële taal van de schilderkunst en het theater, met een nadruk op licht, kleur en textuur.

Props

In de tentoonstelling zal Van Os drie tableaus presenteren die hij samenstelt uit objecten uit de collectie van het museum en props die hij in filmdecors gebruikte. De tableaus zijn gerelateerd aan de films Eline Vere, Girl with a Pearl Earring en The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover. Voorts worden fragmenten en stills uit andere films geëxposeerd die Van Os’ eigenzinnigheid tonen.
In het verleden werd de Ouborg Prijs toegekend aan: Frans Zwartjes (1990), Wil Bouthoorn (1991), Gerard Fieret (1992), Lotti van der Gaag (1993), Tomas Rajlich (1994), Dick Raaijmakers (1995), Martin Rous (1996), Auke de Vries (1997) en sindsdien tweejaarlijks, aan Philip Akkerman (1999), Vojta Dukát (2001) en Hans van der Pennen (2003).

Publicatie

Bij de tentoonstelling geeft Stroom Den Haag een publicatie uit met teksten van Lily van Ginneken (voorzitter jury en voormalig directeur van Stroom Den Haag), Katrien Gottlieb en Peter Greenaway.

Peter Greenaway eert Ben van Os in Filmhuis Den Haag

Regisseur Peter Greenaway zal 22 januari spreken over zijn samenwerking met Van Os. Aansluitend wordt Greenaways film The Cook, The Thief, His Wife and her Lover, waarvoor Van Os de decors ontwierp, vertoond.
Meer informatie.

Tickets kopen