12 april 2008 t/m 13 juli 2008

De Gebroeders Oyens: Schilders- tweeling

Persbeeld tentoonstelling De gebroeders Oyens: Schilderstweeling

Tweelingbroers, en in het bijzonder een eeneiige tweeling, zijn een zeldzaamheid in de kunst. De Nederlandse schilders David en Pieter Oyens behoren tot deze uitzondering. Het grootste deel van hun leven brachten zij door in de Belgische hoofdstad Brussel, een stad die aan het einde van de negentiende eeuw bruiste van de nieuwe mogelijkheden; een wereldstad waar het kunstklimaat zowel door burger als door bohémien werd beïnvloed. In de overzichts-tentoonstelling De Gebroeders Oyens: Schilderstweeling in het Gemeentemuseum Den Haag wordt een beeld geschetst van het Brusselse leven en de artistieke omgeving van deze bijzondere tweeling.

David en Pieter Oyens worden in 1842 geboren als zoons van een vooraanstaande Amsterdamse bankier. Hoewel ze vanaf jonge leeftijd tekenlessen krijgen, is het oorspronkelijke plan dat zij net als hun vader in het bankwezen zouden gaan werken. Al vroeg blijkt dat ze allebei niet in de wieg gelegd zijn voor het zakenleven en enigszins schoorvoetend leggen hun ouders zich erbij neer dat de broers kunstschilder zullen worden. In de jaren zestig van de negentiende eeuw trekken David en Pieter naar Brussel, waar het artistieke klimaat op dat moment zeer gunstig is.

De broers zijn in Brussel onafscheidelijk. Ze delen een atelier, staan model voor elkaar en bewegen zich in dezelfde artistieke kringen. Vanaf 1875 komt het echte succes voor de tweeling, wanneer toonaangevende verzamelaars hun werken kopen en zij op verschillende concoursen en salons in de prijzen vallen. In de jaren tachtig gaat het hen een periode voor de wind, zowel zakelijk als privé. David is reeds in 1866 getrouwd en in 1893, als hij 51 is, trouwt ook Pieter. Maar het noodlot slaat toe. Kort na zijn huwelijk wordt hij getroffen door een beroerte en hij sterft in februari 1894, een maand voor de geboorte van zijn dochter.

De dood van zijn broer is zeer ingrijpend voor David; hij gaat minder schilderen en kwakkelt met zijn gezondheid. Met zijn vrouw vestigt hij zich om deze reden in Arnhem, waar hij het echter niet lang volhoudt. Hij mist België en Brussel in het bijzonder. Rond de eeuwwisseling gaat het iets beter met hem, vooral wanneer hij weer terug naar Brussel verhuist. Het zal voor slechts enkele jaren zijn: hij overlijdt in februari 1902. David wordt begraven naast zijn broer Pieter: de tweeling is weer herenigd.

David en Pieter Oyens leken in uiterlijk zo sterk op elkaar, dat Davids echtgenote Betsy ooit aan Pieter vroeg, in de veronderstelling dat ze tegen haar man sprak, of hij zijn broer – Pieter zelf dus – kon verzoeken wat minder vaak langs te komen. Ook hun werk is duidelijk aan elkaar verwant, zowel wat betreft stijl en techniek als onderwerpkeuze, veelal atelier- en caféscènes. Het is dan ook vaak een hele opgave om een werk dat met ‘Oyens’ is gesigneerd, aan de juiste broer toe te schrijven.

Op de tentoonstelling De Gebroeders Oyens: Schilderstweeling wordt in het Gemeentemuseum de wereld van de broers weer tot leven gewekt. Centraal staan hun schilderijen en aquarellen. Maar ook de contacten die zij hadden met andere kunstenaars in Brussel, het uitgaansleven en hun atelier als werk- en ontmoetingsplek worden in beeld gebracht. Bij de expositie verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie met bijdragen van Saskia de Bodt, die het werk plaatst in het kader van het artistieke milieu in Brussel in het laatste kwart van de 19de eeuw, en Fred Hendriks, die een uitgebreide documentatie heeft opgebouwd over het leven en werk van de gebroeders Oyens. Tijdens de tentoonstelling is het museum gratis toegankelijk voor eeneiige tweelingen die gezamenlijk komen.

Win een weekendarrangement in Den Haag voor twee personen, met overnachting in het Golden Tulip Bel Air hotel en toegang tot de overzichtstentoonstelling van Jozef en Isaac Israëls in het Gemeentemuseum! Klik hier voor meer informatie.

Tickets kopen