19 september 2009 t/m 03 januari 2010

Birne Helene

Holger Niehaus

Persbeeld tentoonstelling Birne Helene

Het is een vreemde wereld waar Holger Niehaus (Nordhorn (D), 1975) je mee naar toe neemt in zijn foto’s; planten, vruchten, dieren vormen serene stillevens. Op magistrale wijze verweeft Niehaus door zijn ingrepen het traditionele stilleven met minimalistische vormen, die ervoor zorgen dat elke foto een tweede blik nodig heeft om te zien wat je ziet. Dan blijkt dat hij de dingen te lijf is gegaan met een appelboor, verf of schaar. In de eerste solotentoonstelling van deze jonge fotograaf is ook zijn eigen keuze te zien van kunstwerken uit de uitgebreide collectie van het Gemeentemuseum die hem hebben geïnspireerd.

Het klassieke stilleven is het uitgangspunt van de foto’s van Holger Niehaus. Door manipulatie van het te fotograferen object of van de uiteindelijke foto, zorgt hij ervoor dat ze in zijn naar perfectie strevende, maakbare wereld passen. Door in te grijpen in het gefotografeerde onderwerp, of dat nu planten, dieren of iets anders zijn, vernietigt Niehaus kenmerkende aspecten van het origineel, wat ervoor zorgt dat het onmogelijk is om op een ‘normale’ manier naar de foto’s te kijken. En hoewel zijn ingrepen een liefde voor het handmatige verraden, zit er ook een wreed kantje aan. Alles wat je denkt te zien, wordt tegengesproken door wat je ziet. De kunstenaar pelt letterlijk een laagje af en legt de vrucht bloot: hij tovert een kleine wereld tevoorschijn, waarachter een langdurig schaven schuil gaat, een zoektocht naar een droomwereld waarin doelloze perfectie wordt nagestreefd.

Dat deze eerste overzichtstentoonstelling van het werk van fotograaf Niehaus niet in het Fotomuseum Den Haag is te zien, maar in het Gemeentemuseum, heeft alles te maken met de klassieke uitgangspunten van zijn werk en de verwantschap die het heeft met de schilderkunst, wat zich uit in kleurgebruik en compositie. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft de kunstenaar gevraagd een keuze uit de collectie te maken. Deze artist’s choice bestaat uit werken waarmee Holger Niehaus zich verwant voelt. De hechte samenwerking komt ook tot uiting in de foto in oplage van honderd die Niehaus speciaal voor deze tentoonstelling heeft gemaakt en die bezoekers kunnen verkrijgen in de museumwinkel.      

Holger Niehaus studeerde aan de AKI academie voor beeldende kunst en vormgeving in Enschede en exposeerde sinds zijn afstuderen in 2002 onder meer in Amsterdam, Berlijn, Hamburg en Parijs. Daarnaast verschenen zijn foto’s in onder meer NRC Handelsblad, Kunstbeeld en enkele internationale kunsttijdschriften. De tentoonstelling en bijbehorende publicatie zijn ontstaan in samenwerking met Willem van Zoetendaal.

Tickets kopen