04 oktober 2008 t/m 25 januari 2009

Anton Henning

Blumenstilleben No. 193

Persbeeld tentoonstelling Anton Henning

Het Gemeentemuseum Den Haag presenteert een indrukwekkend interieur van de Duitse schilder Anton Henning (Berlijn, 1964), die internationaal bekend is door zijn ruimtelijke installaties. Speciaal voor de Projectenzaal van het museum heeft Henning de installatie Blumenstilleben No. 193 ontworpen, die onder andere bestaat uit een 10 meter breed schilderij en zijn zogenaamde Mintrex, meubels die licht geven.

In zijn installaties combineert Henning abstracte en figuratieve schilderijen met beelden, meubels, muurschilderingen en speciale verlichtingen tot architecturale constructies. Het op deze manier doorbreken van de grenzen van de traditionele genres is kenmerkend voor deze kunstenaar. In combinatie met Hennings lichte palet van gebroken kleuren ontstaat hierdoor een totaal kunstwerk waar binnen men zich thuis zou kunnen voelen maar wat ook bevreemdend werkt. Het herinnert aan een niet zo ver verleden maar is toch onmiskenbaar hedendaags. Of het bij al die gebruikte elementen om vrije of om toegepaste kunst gaat wordt in het midden gelaten.

Met veel gevoel voor ironie refereert hij aan grote voorbeelden uit de kunstgeschiedenis zoals Courbet, Van Gogh, Matisse, Picasso en vooral aan Jean Arp. De titel van zijn meest recente overzichtstentoonstelling bij zijn Berlijnse galerie, 20 Jahre Dilettantismus…, geeft blijk van een gezonde dosis van zelfspot. Zijn werken hebben een bepaalde verbondenheid. Motieven en onderwerpen kunnen terugkomen - soms in andere gedaanten. Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde ‘Hennling’, een biomorfe, propellerachtige vorm die gezien kan worden als een signatuur van de kunstenaar. Zoals ook in het schilderij Blumenstilleben No. 193, dat een stadsgezicht van Berlijn toont met in de hoofdrol de Neue Nationalgalerie – het door Ludwig Mies van der Rohe ontworpen modernistische gebouw bij uitstek. Het imposante werk doet denken aan een cinemascope.

De installatie Blumenstilleben No. 193 maakt onderdeel uit van een serie tentoonstellingen in de Projectenzaal, waarbij kunstenaars met hun werk reageren op deze bijzondere Berlage-ruimte.

Anton Henning woont en werkt in Berlijn en Manker. Zijn werk is veelvuldig te zien op internationale museale presentaties binnen en buiten Europa. In 2007 verwierf het  Gemeentemuseum Den Haag twee schilderijen van Anton Henning die dat jaar te zien waren op de tentoonstelling Collectie DLD.

Na de presentatie in het Gemeentemuseum Den Haag zal de tentoonstelling doorreizen naar de Kunsthalle Mannheim, waar deze vanaf mei 2009 te zien is.

Tickets kopen