28 mei 2005 t/m 21 augustus 2005

Andere cultuur, andere muziek

Andere cultuur, andere muziek gaat over tegenstellingen en overeenkomsten tussen instrumenten uit verschillende culturen. Eén van de hoogtepunten van de tentoonstelling is de prachtige Javaanse Gamelan. Een gamelanorkest bestaat voornamelijk uit slaginstrumenten, zoals drums en gongs. Gamelan is niet alleen de benaming voor de muziekinstrumenten en de diverse groepen mensen die deze bespelen, maar ook voor de muziekstijl in zijn algemeenheid. Vooral in Java en Bali is de populariteit van de Gamelan erg groot, maar ook in Nederland zijn diverse Gamelanspelers actief. Tijdens de tentoonstelling is onder andere het contrast te zien tussen de in grote oplage geproduceerde Westerse drums en prachtig met de hand bewerkte drums afkomstig uit Afrika, Perzië en China. Chamber of horrors

De tentoonstelling herbergt daarnaast een zogenaamde ‘Chamber of horrors’. In deze donkere griezelige kamer staan vitrines vol met ‘verboden’ instrumenten. Zo is er een met schildpad beklede blokfluit te zien en een trommel opgebouwd uit twee doodshoofdjes. Diverse klaviereninstrumenten afkomstig uit het jaar 1560 tot nu geven een indruk van de grote culturele veranderingen die zich in het Westen sinds die tijd hebben voorgedaan. Verder staan voetbalratels opgesteld tegenover Afrikaanse ratels en wordt de pracht van Westerse trompetten en pauken in contrast gezet met de schoonheid van rituele trompetten en bekkens uit Tibet.

In de korte films, die bij binnenkomst van de tentoonstelling te bekijken zijn, is te zien hoe er in verschillende culturen muziek gemaakt wordt: van Afrika tot Japan, van New Orleans tot Jakarta.

Tickets kopen