28 juni 2008 t/m 28 september 2008

Alice in Wonderland

Persbeeld tentoonstelling Alice in Wonderland

Eet mij… Drink mij… Alice deed het en beleefde vervolgens de meest bizarre avonturen in het land onder in het konijnenhol. De Haagse kunstenaar Pat Andrea is al lange tijd gefascineerd door dit bijzondere verhaal en de excentrieke personages die Wonderland bevolken. De ogenschijnlijk doodnormale Alice speelt ongemerkt al jaren een rol in zijn schilderijen. Voor een speciale uitgave van het klassieke kinderboek en zijn opvolger, Alice in Spiegelland, maakte hij levensgrote illustraties, die deze zomer te zien zijn in het Gemeentemuseum Den Haag.

De Maartse Haas, de Gekke Hoedenmaker, Het Witte Konijn en de Hartenkoningin: allemaal zijn ze te vinden in de prachtige, fantasierijke schilderijen die Pat Andrea maakte. Maar het blijft niet bij Wonderland alleen. Andrea reisde ook met Alice naar het land achter de spiegel uit Lewis Carrolls tweede boek Through the looking-glass and what Alice found there (Alice in Spiegelland). Hier verblijven de misschien minder bekende, maar daarom niet minder bijzondere personages als Humpty-Dumpty, Tweedledum en Tweedledee.

Pat Andrea heeft in de schilderijen die in het Gemeentemuseum te zien zijn een geheel eigen en originele interpretatie gegeven van de verhalen. Een interpretatie die helemaal los staat van de vermaarde originele illustraties bij de boeken en die blijk geeft van een heel andere kijk op de verhalen dan de bekende tekenfilm, waar Alice als een keurig, beleefd, ietwat onhandig meisje wordt neergezet. Bij Pat Andrea is zij een meer zelfverzekerde, jonge vrouw, die er elk schilderij anders uit kan zien: blond- of roodharig, groot of klein. Niet een uniform plaatje, maar telkens weer een verbeelding van een andere vrouw – met als constante factor de sportschoenen die zij draagt.

De schilderijen zijn niet bepaald tot stand gekomen op een manier die traditioneel is voor boekillustraties. Andrea werd gevraagd om een bijzondere uitgave van Alice in Wonderland en Alice in Spiegelland te illustreren, maar in plaats van kleine tekeningetjes maakte hij grote werken van 150 x 180 cm. Voor elk hoofdstuk maakte hij twee afbeeldingen, waarin zowel de meest roemruchte scènes zijn te ontdekken als minder bekende onderdelen van Wonderland of het land achter de spiegel. De technieken die Andrea gebruikt, zijn al even veelzijdig als het verhaal en de afbeeldingen. Hij gebruikt zowel verf als potlood, de ene keer tot in het uiterste gedetailleerd, zoals de jurk van de Hartenkoningin, de andere keer volstaan een paar duidelijk lijnen om een personage neer te zetten.

Het boek waar Pat Andrea de illustraties voor maakte, is een kunstwerk op zichzelf. In de museumwinkel is van dat bijzondere boek zowel een luxe-editie verkrijgbaar met daarin ook de integrale tekst van de boeken van Lewis Carroll, en een catalogus met alle afbeeldingen en de tekstfragmenten die de inspiratie voor die specifieke schilderijen vormden. Uiteraard zijn ook de originele boeken Alice in Wonderland en Through the looking-glass verkrijgbaar.

Tickets kopen