27 augustus 2005 t/m 21 november 2005

Affiches

In het prentenkabinet van het museum zijn dit najaar affiches te zien uit de periode 1890-1940. Dit overzicht toont werk van Toulouse-Lautrec, Toorop, Thorn Prikker, Cassandre, Alons, Schuitema en Zwart. In het Nederland van rond 1900 geven bedrijven kunstenaars regelmatig de opdracht om reclameposters te maken. Deze ontwerpen zijn veelal vormgegeven in de artistieke stijl, die de kunstenaar in kwestie ook in zijn vrije werk toepast. Goede voorbeelden zijn Lebeau, Hynckes, maar ook Toorop, die onder andere een affiche voor de Levensverzekering Maatschappij Arnhem maakte, dat ontworpen is in de stijl van de Art Nouveau. In de decennia die hierop volgen, ontwikkelt zich, mede onder invloed van de fransman A.M. Cassandre, die in de jaren twintig ook voor Nederlandse bedrijven werkt, een meer grafische stijl: eenvoudig en direct qua boodschap.

Omstreeks 1930 is Piet Zwart een van de eersten die fotofragmenten en de typografie van de Nieuwe Zakelijkheid integreert in zijn ontwerpen voor bijvoorbeeld de PTT. De affiches uit de collectie van het Gemeentemuseum zijn allen van de hand van kunstenaars wiens werk bijvoorbeeld ook terug te vinden is in andere verzamelgebieden binnen het museum, zoals de kunstnijverheid of de schilderkunst.

Aan de hand van een aantal bijzondere exemplaren wordt in de tentoonstelling ‘Affiches 1890 – 1940’ de ontwikkeling van het lithografisch affiche getoond.

Tickets kopen