01 december 2018 t/m 10 maart 2019

Aanwinst Christus en Boeddha sprankelt tussen zielsverwanten

Een wereld waarin alle religies gelijkwaardig aan elkaar zijn. Dit laat de Franse schilder Paul-Élie Ranson zien in het schilderij Christus en Boeddha (ca. 1890). Dat het Gemeentemuseum dit werk heeft kunnen verwerven, betekent een prachtige aanwinst voor de collectie waaronder de verzameling van symbolisten als Jan Toorop, Johan Thorn Prikker, Ferdinand Hodler en Odilon Redon. Het schilderij is nu te zien temidden van werken van deze kunstenaars.

Ranson sloot zich rond 1890 aan bij Nabis (Hebreeuws voor ‘profeet’), een groep jonge kunstenaars in Parijs die zich interesseerden voor spiritualiteit en de weergaven van het geestelijke. Ranson toonde juist meer toewijding in het bestuderen van de boodschap in theosofische en mystieke geschriften. In Christus en Boeddha is in de achtergrond een gekruisigde Jezus Christus te zien, de vijf lotusbloemen staan voor verschillende betekenissen van het hindoeïsme. Rechtsboven is het gezicht van een grote Boeddhafiguur sterk afgesneden, terwijl links op de voorgrond een mediterende Boeddhafiguur staat afgebeeld. Het werk past in de ontwikkeling van rond 1900 waarin kunstenaars door middel van abstrahering en symboliek het goddelijke en onzichtbare wilden afbeelden.

Het schilderij is verworven met steun van het Mondriaan Fonds – het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en erfgoed, de Vereniging Rembrandt - mede dankzij haar Schorer Romeijn Grothe Fonds en haar Van Beekhof Fonds-, de BankGiro Loterij en de vriendenvereniging van het Gemeentemuseum Den Haag.

Tickets kopen