15 december 2007 t/m 03 februari 2008

7-up

Persbeeld tentoonstelling 7-up
7-up
Voor 7-up is werk geselecteerd van zeven veelbelovende kunstenaars die in 2007 zijn afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) te Den Haag. Wim van Krimpen, directeur van het Gemeentemuseum, koos uit de nieuwe lichting kunstenaars Rosa Boekhorst, Niels Broszat, Wieteke Heldens, Sooreh Hera, Lilian Kreutzberger, Helgi Kristinsson en Isabella Rozendaal om elk een eigen kabinet in te richten.

Kunstenaars

Wieteke Heldens laat in het museum een installatie zien waarin ze haar eigen ervaringen met anorexia en boulimie heeft verwerkt. Om deze duidelijk in kaart te brengen, gebruikt ze herhaling en past ze een banale vorm van logica toe. Deze rationele manier van uitbeelden schuurt met de emotionele werkelijkheid waarin mensen met deze eetstoornissen zich bevinden.

Rosa Boekhorst probeert een spel tussen het portret en de kijker te bewerkstelligen: wie bekijkt wie? Haar portretten zijn een pleidooi voor openheid. Ze laten zich bekijken maar ze kijken ook terug. Bij haar (soft pornografische) tekeningen streeft ze eveneens naar tegenstrijdigheid. Hierin wijkt de uitdrukking van het gezicht duidelijk af van de seksuele pose van het lichaam.

De foto’s van Isabella Rozendaal gaan over de Nederlander en zijn obsessieve liefde voor het dier. Van show tot wedstrijd, van slaapkamer tot achtertuin, van kitten tot oud mormel; dieren maken vaak deel uit van het gezin. Rozendaal maakt dit op tragikomische manier zichtbaar.

Helgi Kristinsson nam op verschillende locaties in het museum geluiden op en brengt ze samen in een installatie. Kris kras over de vloer verspreid, liggen bollen waar het geluid uit voortkomt. Als je ze oppakt kun je de vibraties van de geluiden voelen en krijg je een heel andere ervaring van de plaats waar je je bevindt.

Lilian Kreutzberger schildert en tekent interieurs en exterieurs. Uit haar werk blijkt dat zij gefascineerd is door de schoonheid van ruimtes waarin kwetsbaarheid en pijn voelbaar zijn. Een van Kreutzbergers interieurschilderijen is tevens geselecteerd voor de tentoonstelling Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2007.

De foto’s van Sooreh Hera (zelf afkomstig uit Iran) gaan in op het feit dat de drie grote godsdiensten altijd fel gekant zijn geweest tegen elke afwijkende vorm van seksuele beleving. Homoseksualiteit staat in haar werk centraal. In de weken voorafgaand aan deze tentoonstelling is er rondom Hera’s foto’s veel discussie ontstaan. Uiteindelijk heeft zij, tot onze spijt, besloten niet deel te nemen aan de expositie.

Niels Broszat schildert weelderige bloemportretten die doen denken aan zeventiende-eeuwse bloemstillevens. Broszat verbindt uitersten met elkaar; uitbundig barok met oma-achtige kitsch, licht met zwaar, mooi met lelijk, etc. Hij maakt zijn klassieke bloemstukken soms inktzwart en schildert ze niet op linnen maar op gescheurde en aan elkaar getapete vellen papier; verleden en heden vallen er in samen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie (€ 7, -).

Tickets kopen