15 maart 2008 t/m 12 oktober 2008

100 % Make up

Persbeeld tentoonstelling 100% Make up

Zeldzame toiletstellen, zilveren en porseleinen theeserviezen en de unieke serie vazen 100% Make Up van Mendini zijn van 15 maart t/m 12 oktober te zien in het Gemeentemuseum Den Haag. Nieuw in de collectie en centraal in deze presentatie staan twee theeserviezen van Haags porselein uit ca. 1780 die een particulier in 2007 schonk aan het Gemeentemuseum. De figuren die zijn afgebeeld op de beschilderde kopjes, schotels, kannen en bordjes dragen kleren uit late 18de eeuw en geven zo een goed beeld van de mode in die tijd.    

In de periode tussen 1776 en 1790 waren er vier porseleinfabrieken in Nederland, waarvan er een in Den Haag stond. In deze fabriek werd het porselein decoratief beschilderd met landschappen, stadsgezichten, vogels of figuren. Dit zo vakkundig beschilderde Haags porselein werd al snel erg gewild bij de Hollandse adel en gegoede middenklasse. In de presentatie waar een aantal prachtig gedecoreerde vazen en serviezen samen te zien is met de nieuwe aanwinsten, ligt de nadruk vooral op deze gedetailleerde afbeeldingen. Binnen het thema theedrinken zijn ook andere hoogtepunten te zien uit de collectie op het gebied van Haags zilver, Delfts aardewerk en oosters porselein.

Daarnaast toont het museum drie zeer zeldzame zilveren toiletstellen. Dit soort toiletserviezen kwam in de 17de eeuw in zwang aan het Franse Hof. Het Haagse Hof keek graag naar de Franse gebruiken en nam al snel deze gewoonte over. Niet lang daarna volgden ook de hogere kringen in Den Haag. Deze stellen bestonden uit alle dingen die in die tijd nodig waren om toilet te maken zoals poederdozen, borstels, kammen, speldenbakjes, reukwaterflessen, kandelaren en spiegels. Dat er niet alleen toiletstellen waren voor vrouwen, blijkt uit het zeer bijzondere, zilveren toiletstel van de elfjarige Hans Willem van Aylva uit 1762 dat naast  poederdozen en een spiegel ook bestaat uit een scheerbekken en een zeephouders.

Tenslotte zijn de vazen uit de serie 100% Make up van Mendini te zien. Deze reeks bestaat uit 100 vazen die door honderd verschillende kunstenaars zijn versierd. Het prototype van wit porselein is een ontwerp van Mendini. De kunstenaars, waaronder Robert Venturi, Philippe Starck en Peter Struycken, zijn uit de hele wereld geselecteerd. De culturele verscheidenheid van de honderd ontwerpers heeft een uniek resultaat opgeleverd van honderd verschillende ontwerpen die ieder op geheel eigen wijze het fenomeen vaas hebben opgevat. Met ieders eigen inbreng vormen de vazen een unieke, visuele state of the ceramics van de laat twintigste eeuw. 

Tickets kopen