07-04-2016

The Vincent Award 2016 gaat niet door

De internationale jury en organisatie van The Vincent Award maken bekend dat The Vincent Award 2016 niet door zal gaan. De jury heeft deze beslissing genomen na recente gebeurtenissen en de terugtrekking van twee genomineerden.

In januari 2016 maakte de organisatie van The Vincent Award bekend dat twee kunstenaars zich alsnog terugtrekken als genomineerde voor The Vincent Award 2016. Lees hier meer over de terugtrekking. Voor een van de kunstenaars bleek het geschil tussen kunstenaar Danh Vo en de verzamelaar Bert Kreuk, wiens collectie in 2013 in het Gemeentemuseum was te zien, de reden tot de terugtrekking. Naar aanleiding van dit nieuws ontstond een brede publieke discussie over dit geschil, waarin het museum slechts getuige was, maar geen partij.

De jury meent dat deze discussie de aandacht voor de intenties van de prijs wegneemt; en op de lange termijn een negatief effect kan hebben voor de genomineerde kunstenaars. Omdat de prijs het tegenovergestelde nastreeft, heeft de jury in nauw overleg met De Broere Charitable Foundation besloten The Vincent Award 2016 te staken.

In 2018 zal een nieuwe editie van The Vincent Award worden georganiseerd.

De internationale jury:

Sabine Folie (independent curator, Wenen, Oostenrijk)
Hubertus Gaßner (directeur Hamburger Kunsthalle, Hamburg, Duitsland)
Julia Peyton-Jones (directeur Serpentine Galleries, Londen, Verenigd Koninkrijk)
Jaroslaw Suchan (directeur Muzeum Sztuki, Lodz, Polen)
Benno Tempel (voorzitter, directeur Gemeentemuseum Den Haag)

www.thevincentaward.com

The Vincent Van Gogh Biennial Award for Contemporary Art in Europe – kortweg The Vincent Award – is een van de grootste Europese prijzen voor hedendaagse kunst. De prijs eert een mid-career kunstenaar die in Europa werkt of woont en een aanzienlijke invloed heeft op de ontwikkeling van de internationale beeldende kunst. Met het prijzengeld beoogt de initiatiefnemer – de Broere Charitable Foundation – dat kunstenaars zich volledig vrij aan hun artistieke ontwikkeling kunnen wijden. Ook wil de prijs communicatie in een vrij, verenigd en vreedzaam Europa bevorderen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anne de Haij, Manager Public Affairs, Gemeentemuseum Den Haag: adehaij@gemeentemuseum.nl.