19-04-2016

HOOFD TENTOONSTELLINGEN GEMEENTEMUSEUM WORDT DIRECTEUR IN HAMBURG

Franz Wilhelm Kaiser neemt na 27 jaar afscheid van het Gemeentemuseum Den Haag

Franz-W. Kaiser (*1957) vertrekt als hoofd tentoonstellingen van het Gemeentemuseum Den Haag. Op 1 juni 2016 start hij als artistiek directeur van het Bucerius Kunst Forum in Hamburg. Kaiser volgt hiermee Dr. Ortrud Westheider op, die bijna tien jaar directeur is geweest van de door de ZEIT-Stiftung geïnitieerde tentoonstellingsruimte.

De afgelopen jaren heeft Franz-W. Kaiser prachtige tentoonstellingen gecureerd in het Gemeentemuseum Den Haag met werk van Yannis Kounellis, Sol LeWitt, Jürgen Partenheimer, Wassily Kandinsky, Lucian Freud en vele anderen. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor grote overzichtstentoonstellingen zoals Van Monet tot Matisse, Kunst en Religie in Rusland en Cézanne – Picasso – Mondriaan. In 2014 stelde Kaiser het grote overzicht Mark Rothko samen dat een recordaantal bezoekers trok, opgevolgd door het minstens even succesvolle Hollands Deep van Anton Corbijn in 2015. Zijn laatste tentoonstelling is de huidige publiekslieveling Karel Appel – Retrospectief die nog tot en met 16 mei 2016 in het Gemeentemuseum Den Haag te zien is.

Franz-W. Kaiser over zijn vertrek: “Ik kijk er zeer naar uit om aan de slag te gaan bij het Bucerius Kunst Forum in Hamburg. De baan daar is me als het ware op het lijf geschreven. De 27 jaar die ik bij het Gemeentemuseum Den Haag heb gewerkt waren ontzettend inspirerend. Er is heel veel tot stand gekomen.”

De directie en medewerkers danken Kaiser voor de goede samenwerking en wensen hem veel succes in de toekomst toe. Directeur Benno Tempel: “Franz Kaiser heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het spraakmakende tentoonstellingsprogramma van het Gemeentemuseum Den Haag. Het is fantastisch voor hem dat hij deze kans heeft gekregen. We zijn er als museum trots op.”