14-01-2016

“GRAND SEIGNEUR” VOOR GEMEENTEMUSEUM DEN HAAG

De hoogste modeonderscheiding in ons land, de “Grand Seigneur”, is dit jaar door de jury unaniem toegekend aan het Gemeentemuseum Den Haag. Dit heeft MODINT, Ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel, vandaag bekend gemaakt. De prijs, een sculptuur van Wendela Gevers Deynoot, wordt donderdag 4 februari uitgereikt.

Gemeentemuseum Den Haag schaart zich in een imposante lijst van eerdere winnaars zoals Viktor & Rolf, Lidewij Edelkoort, mode-illustrator Piet Paris, modejournaliste Fiona Hering, schoenontwerper Jan Jansen, Marlies Dekkers, G-Star Raw, Claudia Sträter, Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. De laatste Grand Seigneur werd in 2014 uitgereikt aan modeontwerper Jan Taminiau.

Volgens juryvoorzitter Han Bekke, tevens voorzitter MODINT, is de onderscheiding toegekend vanwege de jarenlange inzet van het Gemeentemuseum door met prachtige tentoonstellingen mode in historisch perspectief en onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Denk aan exposities zoals Frans Molenaar (1986), Givenchy gedragen door Audrey Hepburn (1988), Madeleine Vionnet (1999), Hollywood Kostuum (1999), Fashion NL (2006), Haagse Hofmode (2007), De Ideale Man (2008), Haute Couture (2010), Mode en Kunst (2011), Fabulous Fifties (2012), Chanel (2013), Romantische Mode (2014) en de expositie die nog t/m 7 februari a.s. te zien is: Ode aan de Nederlandse mode. Sinds 2006 is de art direction van de modetentoonstellingen in het museum in handen van Maarten Spruyt en Tsur Reshef.

Tevens roemt de jury de rol van het museum in het borgen van het culturele erfgoed van mode, waarbij nog steeds aankopen worden gedaan om de omvangrijke collectie aan te vullen. In dit verband mogen de namen van conservator Madelief Hohé en haar voorgangster Ietse Meij nadrukkelijk genoemd worden.

Museumdirecteur Benno Tempel is erg blij met de prijs “Nederland is uitgegroeid tot een echt modeland. Onze modeontwerpers oogsten enorm veel internationale waardering. In eigen land is het Gemeentemuseum Den Haag, met een van de belangrijkste modecollecties ter wereld, het museum dat vol trots jaarlijks een grote modetentoonstelling maakt voor een breed publiek met een internationale impact. ”.

De Grand Seigneur is in 1984 ingesteld om personen dan wel ondernemingen of instellingen te onderscheiden die door daad, prestatie en persoonlijkheid tot vorming van een beter begrip van mode en kleding hebben bijgedragen. Het gaat hierbij niet om in het oog springende tijdelijke rages in de kleding van een bepaalde doelgroep, noch om even opmerkelijke trends te signaleren en belonen. Het gaat er om personen of bedrijven in de schijnwerper te zetten van wie aannemelijk is te maken dat zij gedurende een langere periode een duidelijke, liefst alom erkende bijdrage hebben geleverd aan het modebewustzijn en modebeeld van de consument.