03-12-2015

Den Haag vernoemt nieuwe tunnel naar Victory Boogie Woogie

In 2020 krijgt Den Haag een nieuwe stadsentree. Vanaf de A4/A13 knooppunt Ypenburg komt een nieuwe tunnel naar de Centrumring. Donderdag 3 december maakte de Haagse wethouder Boudewijn Revis (Buitenruimte en Stedelijke Kerngebieden) bekend, dat die tunnel de Victory Boogie Woogietunnel gaat heten. Vernoemd naar het allerlaatste werk van Piet Mondriaan en internationale icoon van het Gemeentemuseum en de stad Den Haag. “Als je straks Den Haag binnenrijdt, weet je meteen dat je in een internationale stad bent,” aldus Gemeentemuseumdirecteur Benno Tempel.

Toen Benno Tempel over de nieuwe stadsentree hoorde, dacht hij meteen aan Mondriaans Victory Boogie Woogie. “Amsterdam heeft de Nachtwacht. Den Haag heeft de Victory. Daar zijn we trots op in Den Haag; en dat mogen we best wat meer uitstralen. De tunnel is voor veel mensen de eerste kennismaking met Den Haag. Hier moet je het gevoel krijgen dat je in een bruisende, internationale stad arriveert. De Victory Boogie Woogie is wereldberoemd én een ode aan de dynamische stad. Een betere titel voor deze entree is haast niet denkbaar.” Wethouder Revis: “Het is een onconventionele naam, maar wel een die voor het internationale karakter van de stad Den Haag staat.”

Grootste infrastructurele project
Het project – ook wel bekend als de Rotterdamsebaan – is het grootste  infrastructurele project in de geschiedenis van Den Haag. De tunnel moet hét voorbeeld voor duurzame infrastructuur in Nederland worden. Zo is er veel aandacht voor de inpassing van de weg in het landschap,  luchtkwaliteit en energieverbruik. Een hoogwaardige uitstraling mag daarbij niet ontbreken. “Dat de Rotterdamsebaan een stadsentree van kwaliteit wordt, willen we op meer manieren benadrukken. Niet alleen in de bouw en het ontwerp, maar ook in de naam”, aldus wethouder Revis. “Meestal wordt een nieuwe naam onthuld bij de opening. Maar de suggestie die door het Gemeentemuseum werd aangedragen, wilde ik niet tot 2020 laten liggen.”

Victory Boogie Woogie
Het Gemeentemuseum bezit de grootste collectie Mondriaans ter wereld. Wereldwijd staat het museum bekend om het allerlaatste werk van Piet Mondriaan: Victory Boogie Woogie. Voor veel buitenlandse toeristen is het beroemde kunstwerk dé reden voor een bezoek aan Den Haag. De Victory is daarmee een van de internationale iconen van de stad. Victory Boogie Woogie is Mondriaans ode aan de dynamische stad. De kleine gekleurde vlakjes ‘bewegen’ over het doek; en tonen dat kunst en stad altijd in beweging zijn. Toen Mondriaan op 72-jarige jarige leeftijd vrij plotseling overleed, stond de Victory Boogie Woogie onvoltooid in zijn atelier. Stukjes gekleurd plakband laten zien dat Mondriaan nog steeds aan het testen was welke kleurvlakjes en ritmes het beste werkten. Hij bleef puzzelen, want net als de stad, is de Boogiewoogie nooit echt af.

Meer informatie: www.rotterdamsebaan.nl