Maatschappelijk profiel

Het Gemeentemuseum Den Haag is er voor iedereen. Ondanks stijgende bezoekcijfers van Nederlandse musea zijn er echter nog altijd (te) veel mensen voor wie een museumbezoek niet vanzelfsprekend is. Om dat te veranderen organiseert het Gemeentemuseum speciale programma’s  We werken hierbij nauw samen met  de personen en organisaties die in de haarvaten van de stad actief zijn, zoals lokale MKB’ers, bibliotheken en woningbouw corporaties.  Die activiteiten zijn vaak kleinschalig en maatwerk, en dichtbij de mensen zelf. Soms gaat het echter om een grootser programma, inclusief georganiseerd busvervoer, in het museum zelf. Zo proberen we zoveel mogelijk mensen te verleiden tot – in veel gevallen - hun allereerste museumbezoek. 

Het Gemeentemuseum werkt regelmatig samen met non-profit organisaties, zoals Unicef, het Voedingscentrum en Natuurmonumenten. Daarmee willen we onze rol in het maatschappelijk speelveld vergroten en laten zien dat kruisbestuiving tussen kunst en domeinen zoals natuur, voeding, ontwikkelingswerk of welzijn leidt tot het bereik van nieuwe doelgroepen én creativiteit en innovatie. Kunst is vaak als een spiegel van een gevoel, een maatschappelijk vraagstuk of een tijdsgeest. Universele thema’s die vaak verrassend actueel blijken en in alle domeinen een rol spelen. Met behulp van kunst kunnen actuele maatschappelijke vraagstukken op creatieve wijze worden verbeeld en geladen en zelfs resulteren in vernieuwende denkrichtingen.

Projecten

 • Doorlopend
  Het Gemeentemuseum is er voor alle Hagenaren en Hagenezen. Het museum beheert tenslotte de collectie van de stad Den Haag. En die is van alle Haagse inwoners. Toch is een museumbezoek niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen kunnen het zich financieel niet permitteren, hebben andere dingen aan hun hoofd of denken dat het museum niet past bij of in hun wereld. Speciaal voor hen organiseren we sinds 2009 het Stadsdelenproject. Tijdens speciale avondopenstellingen verwelkomen we alle inwoners van Den Haag, stadsdeel voor stadsdeel: van Laak tot Scheveningen, van Segbroek tot Escamp. Bezoekers verkennen de tentoonstellingen in het museum op eigen gelegenheid of met een rondleiding, doen mee aan een creatieve workshop, luisteren naar live muziek en drinken een drankje in de Tuinzaal van het museum. De organisatie is in handen van het museum en de mensen en organisaties die er in dat stadsdeel toe doen: van bibliotheken tot buurtmoeders, van wijkcentra tot winkeliers. Gratis entree en georganiseerd busvervoer moeten de laatste drempel voor een museumbezoek wegnemen en alle Hagenaren en Hagenezen een onvergetelijke avond in hun museum bezorgen.

  Inmiddels bezochten maar liefst 70.000 inwoners van Den Haag op deze wijze het museum. In 2014 benoemde Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker het Stadsdelenproject tot Best Practice voor de toepassing Code Culturele Diversiteit.

 • 2014
  In 2014 ontwikkelt het Gemeentemuseum in samenwerking met recyclingorganisatie Wecycle een educatieprogramma voor basis- en voortgezet onderwijs. Het programma maakt scholieren op speelse wijze bewust van de waarde en het hergebruik van materialen. Aanvullend organiseert het museum de Wecycle Wonderweek. Bezoekers mogen bij inlevering van een oud mobieltje, afgedankte föhn of ander klein elektrisch apparaat gratis naar het museum.

 • 2015
  In 2015 organiseert het Gemeentemuseum de tentoonstelling ‘Holland op z’n Mooist’: een overzichtstentoonstelling van de schilders van de Haagse School. Deze kunstenaars schilderen Nederland op zijn mooist, met grazende koeien, molens en frisse wolkenpartijen. Daarvoor trokken kunstenaars als Weissenbruch, Mauve en Mesdag regelmatig de natuur in. Juist omdat de natuurbeleving zo belangrijk voor hen was, brengt het museum met Natuurmonumenten de natuurroutes van deze kunstenaars in kaart. Bezoekers kunnen de landschappen niet alleen in het museum, maar ook via wandel-, fiets- en vaarroutes bij Naardermeer, Hackfort, Nieuwkoopse Plassen, Midden-Delfland en Wolfheze ervaren. Voor een groep mensen uit Den Haag blijkt ook een dagje natuur – evenals een museumbezoek - niet vanzelfsprekend. Daarom namen we de bewoners van Laak en Escamp niet alleen mee naar de tentoonstelling, maar ook de natuur in.

  250.0000 mensen bezochten Holland op z’n Mooist  in het Gemeentemuseum en Dordrechts Museum. De Raad voor Cultuur benoemde deze samenwerking tot ‘schoolvoorbeeld’ van museale samenwerking en een geslaagde poging om een breder maatschappelijk draagvlak te creëren.

 • 2015
  In 2015 organiseert het Gemeentemuseum een grote tentoonstelling over tafelculturen door de eeuwen heen: ‘Nederland Dineert’. ‘Hoe men dineert’ en ‘samen tafelen’, twee belangrijke thema’s van de tentoonstelling, inspireren tot een samenwerking met het Voedingscentrum. Dit leidt uiteindelijk tot een aantal gezamenlijke familie-activiteiten over voeding, verschillende bijeenkomsten in het Gemeentemuseum rond voeding, en het fotografisch onderzoek ‘Hungry Planet’ dat wordt tentoongesteld in de lounge van het Fotomuseum.

Contact

Voor meer contact over onze projecten: